Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
24. septembra 2023, 11:51
Čas čítania 1:13

PRIESKUM: Až 65 % slovenských tínedžerov vníma korupciu ako bežnú vec. Nahlásila by ju len polovica mladých

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na prieskume sa zúčastnilo 2 508 študentov.

Polovica tínedžerov na Slovensku má skúsenosti s korupciou. Vyplýva to z prieskumu, ktorý na stredoškolákoch realizoval Úrad na ochranu oznamovateľov (ÚOO) v spolupráci s Národným inštitútom vzdelávania a mládeže.

V reakcii na tieto zistenia úrad vypracoval alternatívny obsah etickej výchovy. Počas aktuálneho školského roka by sa mal experimentálne testovať na vybraných stredných školách. TASR o tom informovala riaditeľka odboru prevencie a komunikácie ÚOO Natália Pindrochová.


Prieskum ukázal, že rodinkárstvo, akademická nečestnosť a drobné úplatky v zdravotníctve sú u mladých najčastejšie vnímané formy korupcie. Za bežné ich považuje viac ako 65 percent tínedžerov, pričom približne každý štvrtý mladý človek sa s nimi stretol.


Najnižšiu integritu v krajine majú podľa stredoškolákov politici a podnikatelia. Korupcia, z ktorej ťaží rodina, bola u mladých najakceptovanejšia. Takmer polovica z nich bola voči tejto forme benevolentná. Z prieskumu takisto vyplýva, že len polovica stredoškolákov by bola ochotná nahlásiť korupčné správanie.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Roman Hanc

Čo s tým?

Doplnený obsah etickej výchovy by podľa úradu mohol pomôcť zvrátiť celospoločenské nastavenie. Do etiky sa tak zahrnú témy ako akademická čestnosť, integrita, protikorupčné správanie a kritické myslenie.

14. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 4:11 KFC alias kapustové fliačky s cukrom: Ktoré jedlá zo školskej jedálne sú najhoršie a ako by ich vylepšil foodbloger Čoje? KFC alias kapustové fliačky s cukrom: Ktoré jedlá zo školskej jedálne sú najhoršie a ako by ich vylepšil foodbloger Čoje?

„Osobná integrita patrí medzi správanie, ktoré si osvojujeme, učíme sa ho. Práve tu môže škola výrazne prispieť k príprave mladých na rolu aktívnych občanov. Dnešná doba prináša mnoho výziev, na ktoré školstvo musí reagovať. Preto sme sa rozhodli podať pomocnú ruku v podobe vypracovania nových metodických listov hodnotového vzdelávania k etickej výchove,“ uviedla predsedníčka úradu Zuzana Dlugošová.

ÚOO spolu s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR pripravuje experimentálne overovanie nového obsahu etickej výchovy na stredných školách. Po dvoch rokoch testovania a zapracovania pripomienok učiteľov bude obsah etickej výchovy upravený podľa nových potrieb.

Do pilotnej fázy projektu sa zapojilo päť škôl z Bratislavského samosprávneho kraja – tri gymnáziá a dve stredné odborné školy. Prieskum bol realizovaný na reprezentatívnej vzorke 2 508 študentov prvého a druhého ročníka stredných škôl a gymnázií na začiatku roka 2023.

Domov
Zdieľať
Diskusia