Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
27. septembra 2023, 9:38
Čas čítania 1:08

Putin si rozšírenie NATO spôsobil sám, tak mu treba, vyhlásila Clintonová. Ruskému prezidentovi poslala veľavravný odkaz

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Hillary Clintonová ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi odkázala, že si za rozšírenie NATO môže sám.

Bývalá ministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová v utorok vo Washingtone vyhlásila, že rozširovanie NATO, ku ktorému došlo po vpáde ruskej armády na Ukrajinu, je následkom rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina.


Bývalá diplomatka v krátkom prejave na pôde ministerstva zahraničných vecí, kde bol v utorok odhalený jej oficiálny portrét, Putinovi odkázala: „Ľutujem, Vladimir, ale sám si si na vine.“


Na slávnosti ju sprevádzal jej manžel, bývalý prezident USA Bill Clinton, a súčasný minister zahraničných vecí Antony Blinken, dodala agentúra AFP.


Clintonová pripomenula, že rozšírenie NATO bolo vždy sporným bodom na rokovaniach s Ruskom. „Vždy sme hovorili, že nikto nie je nútený vstúpiť do NATO,“ že o tom rozhodujú občania príslušnej krajiny.

Zámienka na ospravedlnenie invázie

Agentúra AFP uviedla, že ruský prezident čiastočne využil rozšírenie NATO o štáty východnej Európy a perspektívu prípadného členstva Ukrajiny ako zámienku na ospravedlnenie invázie na ukrajinské územie, ktorá sa začala vo februári minulého roku.


Táto vojna rozpútaná Ruskom vyvolala masívnu podporu Ukrajiny zo strany Západu, ale aj záujem Fínska a Švédska o zmenu svojho neutrálneho štatútu a o vstup do Aliancie.
AFP dodala, že keď Hillary Clintonová v roku 2009 nastúpila ako šéfka americkej diplomacie v administratíve prezidenta Baracka Obamu, pokúšala sa o tzv. reštart vzťahov medzi Washingtonom a Moskvou, narušených rok pred tým intervenciou ruskej armády v Gruzínsku.


Vzťahy medzi oboma mocnosťami sa opäť zhoršili po návrate Putina do Kremľa v roku 2012 – staronový ruský prezident totiž vtedy Clintonovú obvinil, že podnecuje a podporuje demonštrácie ruskej opozície, ktorá odmietla uznať výsledky parlamentných volieb a víťazstvo v nich prokremeľskej strany Jednotné Rusko.


Clintonovú ako kandidátku demokratov v prezidentských voľbách v roku 2016 porazil republikán Donald Trump. V súvislosti s tým sa objavili obvinenia, že na priebeh hlasovania a jeho výsledky malo vplyv Rusko.

Hillary Clintonová
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia