Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
3. októbra 2023, 15:44
Čas čítania 1:01

Bratislava zúži úsek, na ktorom Dědeček zabil päť mladých ľudí. Vallo chce od novej vlády nástroje na kontrolu rýchlosti

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Mesto informuje, že kontroly rýchlosti musí nariadiť Policajný zbor.

Mesto Bratislava avizuje projekt, ktorý má priniesť čiastočné riešenie na zlepšenie dodržiavania rýchlosti na Staromestskej ulici. V nasledujúcich týždňoch má dôjsť k zmene vodorovného dopravného značenia, má ísť najmä o zúženie šírky jazdných pruhov. Na sociálnej sieti o tom informuje primátor Bratislavy Matúš Vallo. Hlavné mesto tak reaguje v súvislosti s vlaňajšou tragickou dopravnou nehodou.

„Princíp je jednoduchý, ale v zahraničí overený a účinný. Užšie jazdné pruhy psychologicky navádzajú vodičov, aby jazdili pomalšie práve na úsekoch, akým je Staromestská, kde priestorové pomery navádzajú na rýchlu jazdu,“ konštatuje Vallo.

Ubezpečuje, že úprava nebude mať vplyv na kapacitu a priepustnosť samotnej komunikácie. Je presvedčený, že sa takto dá zlepšiť dodržiavanie maximálnej povolenej rýchlosti 50 kilometrov za hodinu bez toho, aby sa zhoršila doprava.

Okrem toho je v príprave ucelená stratégia dopravných úprav pre danú lokalitu, s ktorou súvisí aj revitalizácia priľahlých verejných priestorov vrátane lokality Zochova. Zámerom je vytvoriť tam najmä bezpečný mestský priestor bez bariér.

Policajné kontroly nemôže nariaďovať samospráva

Primátor zároveň pripomína dlhodobú snahu mať možnosť kontrolovať dodržiavanie povolenej rýchlosti zo strany samospráv. Tieto kontroly môže v súčasnosti vykonávať len Policajný zbor, samospráva žiada, aby túto kompetenciu dostala aj mestská polícia.

24. apríla 2024, 15:00 Čas čítania 3:05 Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy

Problém s dodržiavaním rýchlosti nie je len na predmetnej Staromestskej ulici, ale na viacerých frekventovaných úsekoch. „Dúfam, že nová vláda a nové zloženie parlamentu túto zmenu konečne schvália,“ odkazuje Vallo.

K dopravnej nehode na zastávke Zochova na Staromestskej ulici v Bratislave došlo pred rokom po tom, ako auto s opitým vodičom narazilo do ľudí stojacich na zastávke. Nehoda si vyžiadala piatich mŕtvych a piatich zranených.

bratislava
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
Domov
Zdieľať
Diskusia