Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
10. októbra 2023, 20:45
Čas čítania 0:53

Zbrojný preukaz vlastní viac ako 150-tisíc Slovákov. Štát chystá nové zmeny, v krajine máme stovky tisíc legálnych zbraní

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na Slovensku je aktuálne vydaných viac ako 153-tisíc zbrojných preukazov.

Zbrojný preukaz má na Slovensku vydaných takmer 153 000 držiteľov. Evidovaných je viac ako 433 000 legálne držaných strelných zbraní. Pre TASR to priblížila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Zároveň potvrdila, že polícia chystá zmeny pre žiadateľov o vydanie zbrojného preukazu.

„Polícia pripravuje určité zmeny v spôsobe preukazovania odbornej spôsobilosti pre žiadateľov o vydanie zbrojného preukazu, ktoré budú postupne zavádzané do praxe s cieľom zvýšiť teoretické, ale aj praktické schopnosti držiteľov zbrojných preukazov,“ povedala Bárdyová.

Podmienky vydania zbrojného preukazu

Pripomenula, že zbrojný preukaz je možné vydať tomu, kto písomne požiada o jeho vydanie, je plne spôsobilý na právne úkony, dosiahol predpísaný vek, je bezúhonný a spoľahlivý. Rovnako je zdravotne a psychicky spôsobilý, preukázal odbornú spôsobilosť vykonaním skúšky pred komisiou a má miesto pobytu na území SR. Povinnosti podľa hovorkyne polícia priebežne kontroluje.

„Pre vydanie skupiny A zbrojného preukazu, ktorý oprávňuje držiteľa svoju zbraň a strelivo nosiť na ochranu osoby a majetku, musí v konaní o vydanie zbrojného preukazu ďalej preukázať potrebu nosiť zbraň a strelivo opodstatneným a primeraným odôvodnením svojej žiadosti,“ spresnila hovorkyňa.

10. mája 2024, 18:30 Čas čítania 3:19 Obce dostávali dotácie na športoviská, ktoré dokončili po termíne. Asfaltovali v mraze s tichým súhlasom štátu  Obce dostávali dotácie na športoviská, ktoré dokončili po termíne. Asfaltovali v mraze s tichým súhlasom štátu

Dodala, že polícia v prípade spáchania protiprávneho konania môže držiteľovi pasu uložiť sankciu alebo mu preukaz odňať. Podľa štatistík Ministerstva vnútra SR sa v tomto roku zatiaľ pre nedovolené ozbrojovanie, výrobu a držbu zbrane zistilo 205 trestných činov. V roku 2022 to bolo 289 a rok predtým 298.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Štefan Kačena
Domov
Zdieľať
Diskusia