Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
23. októbra 2023, 18:49
Čas čítania 1:04

Až 85 % žien na Slovensku sa potme bojí ísť von. Tretina z nich zažíva veľký strach, do ulíc radšej po zotmení ani nechodia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Deväť z desiatich žien zažilo nepríjemnú situáciu s mužom.

Takmer každá žena na Slovensku (85 %) má strach, ak ide sama v neskorých hodinách po ulici. Tento strach sa týka mnohých žien bez rozdielu veku či kraja, v ktorom žijú. Vyplynulo to z reprezentatívneho prieskumu od prieskumnej agentúry NMS Market Research.

„Takmer tretina prežíva veľký strach, viac ako polovica mierny. Tento strach sa týka mnohých žien bez rozdielu veku či kraja, v ktorom žijú,“ spresnila Denisa Lakatošová z NMS. Dodala, že aby sa chránili, takmer polovica žien radšej nechodí v neskorých hodinách von (48 %) alebo nechodí potme sama (51 %).

„Predovšetkým mladšie ženy do 26 rokov sa v porovnaní s ostatnými častejšie chránia aj tak, že s niekým telefonujú, nosia so sebou predmety na obranu a čím ďalej, tým častejšie využívajú aj zdieľanie svojej polohy GPS so svojím partnerom, partnerkou či rodinou,“ dopĺňa Lakatošová.

V nepríjemnej situácii sa ocitla takmer každá mladá Slovenka

Prieskum takisto ukázal, že v nepríjemnej situácii s mužmi sa ocitlo takmer deväť z desiatich mladých slovenských žien. V rovnakých situáciách sa ocitlo 64 % žien vo veku od 35 do 50 rokov a 57 % žien starších ako 50 rokov.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Každá druhá priznáva, že dostáva nevhodné správy na sociálnych sieťach. Pokrikovanie na ulici zažilo 44 % opýtaných a nepríjemný pocit, že ich niekto prenasleduje, malo 35 %.

Prieskum zároveň odhalil, že 59 % žien nedôveruje polícii, že ich dokáže ochrániť pred násilnou trestnou činnosťou so sexuálnym motívom, a 57 % mužov nedôveruje polícii, že dokáže ženy ochrániť.

On-line prieskum prebiehal v čase od 21. do 24. septembra 2023. Na prieskume sa zúčastnilo 1 000 respondentov, ktorí tvorili reprezentatívnu vzorku on-line populácie vo veku 18 a viac rokov, z toho 523 (52 %) bolo žien.

tmavá ulica
Zdroj: Unsplash/Francesco Ungaro
Domov
Zdieľať
Diskusia