Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Eva Thonhauserová
10. novembra 2023, 20:24
Čas čítania 0:43

Uväznili ho za zdieľanie článku z opozičného webu. Otec bieloruského disidenta spoznal trest za odpor proti režimu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Webová stránka Zerkalo, z ktorej Filipenko zdieľal článok, je kritická voči autoritárskej vláde bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Známy bieloruský disident a spisovateľ Saša Filipenko v piatok oznámil, že jeho otca Alexandra odsúdili na dva týždne väzenia za zdieľanie článku z opozičnej webovej stránky. 


Alexandra Filipenka zadržala vo štvrtok bieloruská polícia počas razie v jeho byte a neskôr „dostal 13 dní väzenia za zdieľanie jedného článku z webu Zerkalo“, informoval jeho syn Saša Filipenko na Facebooku. Zerkalo je webová stránka so sídlom v zahraničí, kritická voči autoritárskej vláde bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Opozícia je v Bielorusku výrazne trestaná

Populárny autor románov Saša Filipenko žije v cudzine a patrí medzi popredných kritikov Lukašenka. Ten tvrdo zasahuje proti svojim odporcom a nezávislým médiám od vlny protivládnych protestov v roku 2020.


Vyvolali ich sporné prezidentské voľby, v ktorých údajne zvíťazil Lukašenko a Bielorusko vedie aj ďalšie funkčné obdobie. Podľa opozície a zahraničných pozorovateľov boli voľby zmanipulované. Lukašenka preto západné krajiny neuznávajú ako legitímne zvoleného prezidenta.


Polícia počas protestov zadržala približne 35-tisíc ľudí a ďalšie tisíce zbila. Mnoho opozičných osobností ušlo z krajiny vrátane prezidentskej kandidátky Sviatlany Cichanovskej. Ďalších úrady uväznili, napríklad laureáta Nobelovej ceny za mier Alesa Biaľackého, zakladateľa organizácie na ochranu ľudských práv Viasna.

Lkuašenko
Zdroj: TASR – Kancelária predsedu NR SR
Domov
Zdieľať
Diskusia