Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Samuel Valent TASR
24. novembra 2023, 18:50
Čas čítania 1:07

Na Slovensku je čoraz viac falošných zubných technikov. Pre pacientov môže ísť o vážne ohrozenie chrupu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Komora zubných lekárov žiada zavedenie licencií na výkon povolania zubný technik.

Slovenská komora zubných technikov upozorňuje na neprofesionálov, ktorí sa vydávajú za zubných technikov. V tejto súvislosti žiada zavedenie licencií na výkon povolania zubný technik.

Komora upozornila, že na Slovensku pribúdajú nekompetentní a nekvalifikovaní zubní technici, ktorí obchádzajú zákony a pacientom ponúkajú lacné, ale zato nekvalitné korunky, mostíky, zubné náhrady či strojčeky.

Riešením by podľa nej bolo zavedenie licencií na výkon zdravotníckeho povolania zubný technik, ktoré by umožnilo efektívnejšie kontroly v praxi. Situáciu by podľa SKZT pomohlo zlepšiť aj to, keby každý nový zubný technik, ktorý si žiada o živnosť, musel zo zákona priniesť potvrdenie o registrácii v komore.

Komora tvrdí, že chyba je v zákone

Problém je však podľa komory v tom, že zákon neukladá odboru živnostenského podnikania na okresných úradoch kontrolu nad dodržiavaním zdravotníckej legislatívy. Podľa prezidentka komory Hany Dohálovej sa na Slovensku už stali také prípady, keď bolo vydané živnostenské oprávnenie aj osobám, ktoré nie sú zaregistrované v registri zdravotníckych pracovníkov.

27. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 3:47 Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia?

Podotkla, že SKZT dlhodobo bojuje za opätovné uzákonenie možnosti pracovať v prípade zubných technikov len na základe licencií na výkon zdravotníckeho povolania a výkon odborného garanta. „Toto opatrenie by výrazne zlepšilo možnosť kontroly subjektov, ktoré poskytujú zhotovenie zubných náhrad, a zároveň zvýšilo ochranu pacientov,“ skonštatovala Dohálová.

Podotkla, že situáciu sa snažila riešiť aj s riaditeľom odboru živnostenského podnikania z Ministerstva vnútra SR Jánom Dutkom. „Vyjadril podporu pre snahu SKZT opätovne získať právo vydávať licencie na výkon zdravotníckeho povolania a licencie na výkon odborného zástupcu. Keďže táto snaha je, žiaľ, behom na dlhé trate, ponúkol Dutko možnosť iniciovať úpravu živnostenského zákona v zmysle, aby odbory živnostenského podnikania vydávali živnostenské oprávnenie na základe súhlasného stanoviska zo Slovenskej komory zubných technikov,“ priblížila. Dodala, že takáto úprava zákona by výrazne ušetrila čas a peniaze.

Domov
Zdieľať
Diskusia