Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
28. novembra 2023 o 17:12
Čas čítania 0:40

Dôchodky sa budú od nového roka výrazne zvyšovať. Rozdelia sa na dve skupiny

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zmenu vo výške dôchodkov spôsobuje mimoriadna valorizácia, ktorú vláda spustila cez leto 2023.

Dôchodky v novom roku budú netradične vyššie od terajších. Spôsobí to mimoriadna valorizácia, ktorú vláda spustila v lete 2023. V súvislosti s touto zmenou sa dôchodky rozdelia na 2 skupiny. Zvyšovanie sa bude týkať starobných, predčasných, invalidných, vdovských, vdoveckých aj sirotských dôchodkov, uvádza Finsider

Ak už penzisti poberajú dôchodok alebo ho len začnú poberať do nového roka, ich dôchodky sa zvýšia o menšie percento ako druhej skupine dôchodkov. Ak Slováci začnú poberať dôchodok od roku 2024, zaradia sa do druhej skupiny penzistov, ktorým sa výška dôchodku zvýši v dôsledku valorizácie o 14,5 %. Prvej skupine penzistov sa suma dôchodkov zvýši o 3,6 %, avšak táto skupina mala dôchodky valorizované už v lete tohto roka.

28. novembra 2023 o 11:47 Čas čítania 0:43 Vyplatenie príspevku 300 eur pre dôchodcov sa blíži. Títo penzisti ho dostanú ako prví Vyplatenie príspevku 300 eur pre dôchodcov sa blíži. Títo penzisti ho dostanú ako prví

K zvyšovaniu dôchodkov môže dôjsť aj v budúcnosti 

Ak Štatistický úrad SR zaznamená od začiatku roka 2024 zvýšené percento dôchodcovskej inflácie, štát musí mimoriadne zvýšiť dôchodky do troch mesiacov od oznámenia štatistického úradu.

Na tieto typy zvýšených dôchodkov občania nemusia vypĺňať žiadne žiadosti. Navýšenie prebehne automaticky, pričom Sociálna poisťovňa bude o navýšení penzie dôchodcov dopredu informovať.

Ilustračná foto.
Ilustračná foto. Zdroj: FOTO TASR - Ján Siman
Domov
Zdieľať
Diskusia