Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
3. decembra 2023, 10:36
Čas čítania 0:45

Cez predvianočné online nákupy vám môžu vybieliť účet. NBÚ vyzýva Slovákov, aby sa takto chránili

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Úrad upozorňuje, že kyberzločinci počas vianočného obdobia nespia. Vyhovuje im, že v online obchodoch ľudia nakupujú a platia viac ako po zvyšok roka.

Pri nákupoch v online obchodoch treba dávať prednosť overeným a známym platobným metódam a portálom. Na platby na neoverených weboch je dobré vytvoriť si jednorazovú platobnú kartu, keďže únik jej údajov nepredstavuje riziko pre financie. Vyplýva to z rád Národného bezpečnostného úradu zverejnených na sociálnej sieti Facebook.


„Kyberzločinci nespia ani počas vianočného obdobia. Práve naopak, vyhovuje im, že v online obchodoch nakupujete a platíte viac ako po zvyšok roka,“ upozornil úrad.

Aké bezpečnostné opatrenia navrhuje NBÚ? 

 
Na ochranu finančných transakcií odporúča Národný bezpečnostný úrad aktivovať v banke overenie každej platby. „Táto funkcia sa môže volať 3-D Secure,“ načrtol.


Úrad varuje aj pred phishingom. „Nikdy neklikajte na podozrivé odkazy a nezadávajte svoje údaje na stránky, ktoré vyzerajú nespoľahlivo. Phishingové útoky sú čoraz sofistikovanejšie,“ upozornil.


Bankové a platobné účty si treba pravidelne kontrolovať. Pre každú stránku by sa malo využívať iné heslo, aby incident na jednej neohrozil celú online identitu. „Používajte silné a unikátne heslá,“ radí ďalej Národný bezpečnostný úrad. Odporúča využívať aj správcu hesiel.


Ak je to možné, treba podľa úradu vždy aktivovať dvojfaktorovú autentifikáciu. Na ochranu pred novými typmi útokov je nevyhnutná aj pravidelná aktualizácia systému a antivírusového softvéru.

Domov
Zdieľať
Diskusia