Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
6. decembra 2023 o 12:00
Čas čítania 0:38

AKTUÁLNE: Vláda navrhuje zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry. Zaniknúť má už onedlho

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vláda argumentuje, že ÚŠP je vo vojne s generálnou prokuratúrou.

Vláda Roberta Fica navrhuje zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry. Všetky spisy ÚŠP by mali k 15. januáru 2024 prejsť pod krajskú alebo generálnu prokuratúru. Vláda argumentuje tým, že generálna a špeciálna prokuratúra sú „vo vojne“, píšu tvnoviny.sk.

„Presadzujú dva odlišné koncepty trestnej politiky štátu, pričom ÚŠP napriek tomu, že nie je na rozdiel od GP SR ústavným štátnym orgánom, tvorí autonómnu trestnú politiku, pri ktorej nerešpektuje GP SR ako hlavu monokratickej štruktúry prokuratúry, čo sa prejavuje okrem iného aj tým, že prokurátori ÚŠP nerešpektujú rozhodnutia GP SR, napríklad obchádzajú rozhodnutia GP SR,“ píše vláda v správe.

Lipšic sa chcel vzdať svojho kresla

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic sa vzdá svojej funkcie, ak vláda verejne garantuje, že nezasiahne do postavenia Úradu špeciálnej prokuratúry a jeho prokurátorov. Uviedol to v stanovisku. 

„Napriek zverejnenému a do Bruselu doručenému návrhu zákona, viacerí vládni predstavitelia v ostatných dňoch uviedli, že nie sú za zrušenie ÚŠP a za jediný problém považujú pôsobenie mojej osoby na čele špeciálnej prokuratúry,“ povedal Lipšic.

Domov
Zdieľať
Diskusia