Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
10. decembra 2023, 11:00
Čas čítania 0:36

Na Slovensku hrozí lavínové nebezpečenstvo druhého stupňa. Bude sa zvyšovať, upozorňuje Horská záchranná služba

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Uvoľnenie lavíny hrozí už pri malom dodatočnom zaťažení, hlavne na svahoch nad 40 stupňov.

Vo všetkých slovenských pohoriach platí v nedeľu mierne lavínové nebezpečenstvo zodpovedajúce druhému stupňu medzinárodnej päťdielnej stupnice. O hrozbe informoval Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

Nebezpečné sú severné strmé svahy

Nebezpečné sú podľa neho najmä severné strmé svahy, kde môžu byť naviate menej stabilné snehové dosky a vankúše, ktoré nie sú previazané tvrdým podkladom. Vplyvom premenlivého vetra sa takéto nestabilné útvary budú vytvárať na svahoch všetkých orientácií. Uvoľnenie lavíny je možné už pri malom dodatočnom zaťažení, hlavne na svahoch nad 40 stupňov.


„Suchý a voľný sneh sa vyskytuje najmä v pásme lesa. Nad touto hranicou sú podmienky veľmi rôznorodé. Od tvrdého snehu cez kôru až po snehové dosky a vankúše vytvorené vetrom. Tie sú na strmých svahoch nestabilné a nepreviazané tvrdým podkladom. Najbližšie dni sa očakáva slabé sneženie a pomerne silný vietor, ktorý bude túto situáciu ďalej zhoršovať,“ doplnil Bešinský s tým, že tendencia lavínového nebezpečenstva sa bude zvyšovať.

lavínové nebezpečenstvo
Zdroj: hzs.sk
Domov
Zdieľať
Diskusia