Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
10. decembra 2023 o 14:35
Čas čítania 0:46

Slováci majú posledné dni na preventívnu prehliadku u zubára, inak budú za ošetrenie platiť plnú sumu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Bezplatná preventívna prehliadka môže odhaliť zubné ochorenia aj riziko vážnych onkologických ochorení, nárok na ňu majú každoročne všetci poistenci zdravotných poisťovní u zazmluvnených zubných lekárov.

Slováci majú posledné dni na absolvovanie preventívnej prehliadky u zubára. V opačnom prípade si budú musieť všetky úkony platiť v plnej sume, upozorňuje RTVS.

Ambulancie praskajú vo švíkoch 

„V týchto dňoch je pacientov viac. Hlavne tých, ktorí sa ešte objednávali na jeseň na október, november, tí majú teraz termín. Keď volá niekto teraz začiatkom decembra kvôli preventívke, už je to horšie, ale niekedy sa môžu pacienti odhlásiť. Takže sa dá stihnúť, ale nejaký vážnejší úkon sa už tento rok stihnúť nedá,“ povedal zubár Štefan Anton Kollár.

Ambulancie sú koncom roka už tradične preplnené a niektorí pacienti len márne hľadajú termín na poslednú chvíľu. „Nechávať si to na poslednú chvíľu je problematické z hľadiska toho, že zubní lekári sú vyťažení a väčšinou sú objednávacie lehoty veľmi dlhé,“ uviedol prezident Slovenskej komory zubných lekárov Igor Moravčík. 

Bezplatná preventívna prehliadka môže odhaliť zubné ochorenia aj riziko vážnych onkologických ochorení, nárok na ňu majú každoročne všetci poistenci zdravotných poisťovní u zazmluvnených zubných lekárov. Tehotné ženy a deti do 18 rokov majú nárok na preventívnu prehliadku až dvakrát do roka. Bez absolvovania vyšetrenia pacienti strácajú nárok na príspevok na zuby a ošetrenie si musia hradiť v plnej sume. 

zuby, zubár, preventívna prehliadka
Zdroj: TASR/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia