Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
13. decembra 2023 o 20:47
Čas čítania 1:00

Oravčania zúria, chcú sa „pripojiť k Poľsku“. Majú strach, že sa k nim záchranka nedostane včas

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Oravčania sa obávajú nedostatočnej zdravotnej starostlivosti, ktorej dojazd sa vo viacerých obciach regiónu výrazne predĺži.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková podpísala novú mapu záchranných staníc. Na Orave a v Terchovej budú preto rušiť až štyri záchranky. Obyvatelia hromžia, chystajú protesty a návrh na vyhlásenie referenda, informuje denník Nový Čas.

Miestni sa totiž obávajú nedostatočnej zdravotnej starostlivosti, ktorej dojazd sa vo viacerých obciach regiónu výrazne predĺži. Proti rozhodnutiu sa búria ľudia, starostovia, ale aj lekári a záchranári.

Krajné riešenie? Niektorí ho vidia v pripojení k Poľsku

Oravčania dokonca premýšľajú nad pripojením k poľskému záchrannému systému. S týmto nápadom sa už obrátili na miestnych starostov. Majú strach, že sa k nim záchranka nedostane včas.

„Možno si niekto klope na čelo, čo ľudia hovoria, ale ja sa im nečudujem. Veď im ide o záchranu životov, už teraz len v našej dedine prejdete autom z vyšného konca na nižný za desať minút. A teraz si predstavte záchranku, ktorá sem podľa nového modelu pôjde viac ako hodinu. Koho by asi zachránili?“ hovorí starosta Oravského Veselého Albín Maslaňák.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

„Mňa už niekoľko ľudí s týmto nápadom oslovilo, aby sme sa pripojili k Poliakom,“ potvrdil starosta Oravskej Polhory Michal Strnál. „Neviem si to ešte úprimne legislatívne a prakticky teraz predstaviť, ja stále verím, že materiál sa ešte prepracuje, inak... Vážne sa budeme musieť zaoberať referendom o pripojení k Poľsku, tam záchranné stanice pribúdajú,“ dodal. 

„Zmena staníc neprešla oponentúrou, požiadam pani ministerku zdravotníctva o osobné stretnutie, kde jej chcem vysvetliť, ako sa dramaticky zhorší dostupnosť záchrannej zdravotnej služby v niektorých oblastiach nášho kraja, a zároveň požiadam o opravu schváleného opatrenia,“ hovorí županka Erika Jurinová, ktorá chce za záchranky bojovať. 

sanitka
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
Domov
Zdieľať
Diskusia