Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
15. decembra 2023, 9:03
Čas čítania 0:36

Putinovi ešte viac priškrtia finančné toky z EÚ. Obmedzia dovoz dôležitých komodít, nový balík sankcií mu dá zabrať

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Sankcie sa zameriavajú aj na ropu.

Európska únia vo štvrtok schválila nový balík sankcií proti Rusku. Zameriavajú sa na dovoz diamantov a lepšie presadzovanie cenového stropu EÚ na ruskú ropu. Vo vyhlásení zo summitu EÚ v Bruseli sa uvádza, že lídri všetkých 27 členských štátov Únie privítali schválenie nových sankcií voči Moskve.

EÚ zostavila najnovší balík sankcií proti Rusku v novembri. Od roku 2024 obmedzia dovoz prírodných aj syntetických diamantov, ako aj šperkov z Ruska. Od nasledujúceho septembra obmedzia aj dovoz ruských diamantov spracovaných v tretích krajinách.

Sankcie zakazujú aj dovoz propánu a butánu z Ruska. Tieto plyny sa zvyčajne používajú na kúrenie alebo varenie. Balík zahŕňa aj opatrenia, ktorými sa EÚ snaží sťažiť obchádzanie cenového stropu na ropu, ktorý zaviedla skupina G7.

EÚ chce týmito sankciami obmedziť ruské financovanie vojny na Ukrajine. Od jej začiatku vo februári 2022 uvalila na Rusko 11 súborov sankcií. Tie ruské hospodárstvo oslabili, no krajine sa aj napriek tomu stále darí zvyšovať vojenské výdavky.

rusko, putin
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia