Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
22. decembra 2023, 12:53
Čas čítania 0:52

Návaly snehu na Slovensku spôsobili energetickú kalamitu. Bez elektriny je aktuálne vyše 17 000 domácností

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Sneženie a vietor spôsobili na strednom Slovensku energetickú kalamitu.

Na strednom Slovensku v uplynulých dňoch spôsobilo sneženie a vietor energetickú kalamitu. Bez elektrického prúdu je aktuálne vyše 17-tisíc domácností. Situácia je najhoršia v okresoch Banská Bystrica a Brezno. TASR o tom v piatok informoval hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš.

Dodal, že ťažký, mokrý sneh a k tomu vietor sú predpokladom na pád stromov a tým aj pre poruchy na elektrických vedeniach. „Počasie, ktoré pretrváva v Žilinskom a Banskobystrickom kraji od štvrtka 21. decembra, odpojilo od elektriny tisícky domácností. SSD rieši poruchy na 21 vedeniach vysokého napätia,“ objasnil s tým, že mimo prevádzky je približne 440 trafostaníc. Elektrikárov zamestnávajú okrem toho aj poruchy na úrovni nízkeho napätia.

Ďalším výraznejšie zasiahnutým regiónom je aj horné Považie. Bez elektriny sú podľa hovorcu najmä obce a lokality v podhorských a horských oblastiach, kde prechádzajú vzdušné vedenia vysokého napätia cez lesy a členitý terén. Príčinou problémov sú hlavne popadané stromy a konáre.

21. decembra 2023, 12:22 Čas čítania 0:21 Pred Vianocami na Slovensko dorazí orkán Zoltán. Tieto dni budú najhoršie Pred Vianocami na Slovensko dorazí orkán Zoltán. Tieto dni budú najhoršie

Poruchy stále hľadajú v teréne

„Niekde sú len poopierané o elektrické vedenie, na mnohých miestach však potrhali vodiče a poškodili stĺpy,“ priblížil Gejdoš a doplnil, že viacero poruchových miest energetici ešte len hľadajú v teréne. Prácu im komplikuje množstvo snehu i ťažko prístupné lokality.

SSD zhrnula, že počasie sa podľa predpovede meteorológov nezlepší ani počas víkendu. „To znamená, že odstraňovanie porúch môže trvať dlhšie a pravdepodobne pribudnú aj ďalšie,“ ukončil hovorca.

sneh
Zdroj: TASR/Roman Hanc
Domov
Zdieľať
Diskusia