Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Samuel Valent
25. februára 2024, 18:12
Čas čítania 0:37

Umelá inteligencia už aj v bratislavskej MHD. V niektorých spojoch testujú pripravovanú novinku

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Stretnúť sa s ňou môžeš aj v niektorých električkách či trolejbusoch.

Bratislavská MHD prichádza s modernou technologickou novinkou. Po novom bude v niektorých vozidlách zastávky vyhlasovať umelá inteligencia. Zmení sa aj úvodný gong. Informuje o tom ihmd.sk na svojom webe

Názvy zastávok vygeneroval syntetizátor hlasu založený na umelej inteligencii. Bežný cestujúci by ani nemal spoznať, že nejde o reálny ľudský hlas. Novinka by mala zrýchliť a zefektívniť zavádzanie nových názvov zastávok a rôznych informačných hlásení.

V týchto dňoch sa s inovovaným akustickým vyhlasovaním zastávok môžu cestujúci stretnúť len v niektorých autobusoch, električkách či trolejbusoch. Zatiaľ ho iba testujú, a tak nemusí ísť o konečnú podobu hlásení.

Súčasné názvy zastávok a informačné hlásenia nahrala bývalá redaktorka Slovenského rozhlasu Ľubica Tvarožková. Jej hlas je cestujúcim známy aj zo slovenských vlakov či z tatranských električiek.

Spúšťanie hlásení zastávok je aktuálne riadené automaticky palubným počítačom. V priebehu rokov museli pracovníci dopĺňať nové názvy zastávok. To však znamenalo časové aj finančné výdavky navyše. Dopravný podnik by tak vďaka umelej inteligencii mohol ušetriť.

MHD
Zdroj: TASR/Dano Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia