Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
6. marca 2024 o 6:40
Čas čítania 1:04

Obľúbenej turistickej atrakcii v Banskej Bystrici hrozí zánik. Developer chce známe miesto na biznis

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na území Malachovských skaliek sa podľa Chránenej krajinnej oblasti Poľana už viac nenachádzajú vzácne biotopy.

Obľúbenej turistickej atrakcii v Banskej Bystrici hrozí zánik. Na mieste Malachovských skaliek chcú majitelia podľa informácií RTVS postaviť rodinný dom. Pozemok, na ktorom sa atrakcia nachádza, je totiž už viac ako sedemnásť rokov v súkromnom vlastníctve. 

Vyhľadávané miesto s výhľadom na Banskú Bystricu bolo v minulosti zaradené do štvrtého stupňa ochrany, teraz sa zmenilo na stavenisko. Viacerí obyvatelia sú z toho nešťastní. „Ostali sme z toho znepokojení, ja ako dvadsaťročná obyvateľka Pršianskej Terasy som z toho ostala smutná, keď nám začali rozkopávať krásnu lúku, kde nielen my Pršanci, ale aj všetci z mesta tu radi chodili,“ povedala pre RTVS obyvateľka mesta.

Ľudia neskrývajú sklamanie. Na sociálnych sieťach sa hromadia nahnevané aj zdesené reakcie. „To bolo jediné potešenie na Pršianskej Terase, tie skalky...
Čo je toto za pochybenie? Opäť na úkor našej prírody a obyčajných občanov!“ Napísala na Facebooku ďalšia obyvateľka. Mnohých prekvapil aj fakt, že Malachovské skalky už viac nie sú súčasťou chráneného územia.

Malachovské skalky.
Malachovské skalky. Zdroj: Helena Menhartova (Facebook)

Výstavbu už mesto odsúhlasilo

Malachovské skalky z chráneného územia vyňali už pred viac ako desiatimi rokmi. Na ich území sa podľa Chránenej krajinnej oblasti Poľana už viac nenachádzajú vzácne biotopy.

19. júla 2024 o 16:30 Čas čítania 9:56 Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození

Na výstavbu rodinného domu už mesto vydalo stavebné povolenie. „Stavebný úrad len rešpektoval príslušné záväzné nariadenia príslušných orgánov a túto stavbu rodinného domu v zmysle platnej legislatívy nemal možnosť nepovoliť,“ povedala hovorkyňa Banskej Bystrice Zdenka Marhefková.

Developer sľubuje, že obyvatelia o Malachovské skalky neprídu, a na mieste po dokončení stavebných prác sľubuje vybudovať náučný chodník. „V záujme vlastníka pozemku je, aby nedošlo k poškodeniu spomínaného skalnatého solitéru, a výkopové práce, ktoré sa realizujú v okolí, sú len rozbíjaním tu prítomného skalného podložia,“ priblížil zástupca developera Martin Sojak.

Malachovské skalky.
Malachovské skalky. Zdroj: Martina Itcze/Horné Pršany & Pršianska Terasa (Facebook)
Domov
Zdieľať
Diskusia