Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Barbora Fábryová
7. marca 2024, 9:42
Čas čítania 0:50

Prípady čierneho kašľa v Česku prudko stúpajú. Zisťovali sme, aká je situácia na Slovensku

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V Česku pribudlo až 700 prípadov za dva mesiace.

V Českej republike prudko stúpa počet nakazených čiernym kašľom. RTVS informuje, že českí lekári zaznamenali od januára až 700 nových prípadov ochorenia, čo je viac ako dvojnásobok za celý rok 2023.

Refresher overoval, či sa čierny kašeľ rozšíril aj na Slovensku. Situácia podľa dostupných údajov nie je ani zďaleka podobne kritická ako u našich susedov. Úrad verejného zdravotníctva však upozorňuje, že sa v 13 okresoch s nízkou zaočkovanosťou nedá vylúčiť vznik epidémie.

„V Slovenskej republike bolo od začiatku roka 2024 do Epidemiologického informačného systému (IS EPIS) k 28. 2. 2024 hlásených spolu 113 prípadov ochorenia na čierny kašeľ. Počet ochorení je vyšší, ako bol v rovnakom období v predchádzajúcich troch rokoch, avšak nedosiahol úroveň z roku 2020,“ informoval nás Úrad verejného zdravotníctva SR. 

Proti čiernemu kašľu sa očkujú bábätká, pre ktoré je choroba nebezpečná. Na Slovensku podľa ÚVZ počet zaočkovaných na celoslovenskej a krajskej úrovni neklesla pod 95 %. Na okresnej úrovni však zaočkovaní nedosiahli túto hranicu až v 13 okresoch. 

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Čierny kašeľ je vysoko nákazlivé infekčné ochorenie dýchacích ciest. Vzhľadom na oblasti v SR, kde úroveň zaočkovanosti nedosahuje 95 %, sa na našom území nedá vylúčiť vznik epidémií. Vo vysokom riziku sú najmä neočkované alebo neúplne očkované deti v prvom roku života, u ktorých môže mať ochorenie obzvlášť závažný priebeh,“ vysvetlil ÚVZ. 

pôrodnica
Zdroj: TASR/Pavol Iureo
Domov
Zdieľať
Diskusia