Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
9. marca 2024 o 10:31
Čas čítania 1:10

Slovenský vrtuľník ministerstva vnútra za 13 miliónov je už rok v zahraničí. Už je jasné, čo s ním bude

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vrtuľník zakúpený minulým vedením je už vyše roka v zahraničí.

Vrtuľník zakúpený minulým vedením Ministerstva vnútra SR je už vyše roka v zahraničí v súvislosti so situáciou spojenou so žalobou na rezort. Letecký útvar MV SR by ho pravdepodobne mohol mať k dispozícii do troch mesiacov, pričom ďalších šesť až deväť mesiacov potrvá, kým ho uvedú do prevádzkového stavu umožňujúceho plniť špecifické úlohy pre záchranárske a bezpečnostné zložky. Súbežne s tým sa začne výcvik posádok.


„Je potrebné splniť viacero podmienok, aby vrtuľník bolo možné dopraviť na Slovensko. Stroj musí spĺňať technické špecifikácie a normy z oblasti letovej regulácie, ako aj podmienky dodania uvedené v predajnej zmluve. Rovnako všetky technické náležitosti a podmienky pre potreby útvarov polície, hasičov a Horskej záchrannej služby,“ vysvetlil rezort.

Vrtuľníku už podľa MV SR vydal letecký úrad Švajčiarska overenie letovej spôsobilosti, ktoré môže byť vydané len za podmienky, že neexistuje čo len náznak nespôsobilosti na let. „Pri preberaní stroja bude asistovať tím Leteckého útvaru MV SR zodpovedný za kontrolu dokumentácie, ako aj fyzického stavu stroja vrátane pozemnej skúšky motorov a technického záletu vrtuľníka,“ doplnilo ministerstvo.

Ministerstvo má aktuálne iba dva vrtuľníky

V súčasnosti má rezort k dispozícii len jeden vrtuľník Mi-171 a jeden vrtuľník B429. Novú techniku plánuje ministerstvo obstarať v súlade s dlhodobým plánom rozvoja leteckého útvaru, ktorý plánuje aktualizovať. „Na porovnanie s okolitými štátmi: Letecká služba Polície ČR prevádzkuje 15 kusov vrtuľníkovej leteckej techniky, maďarská polícia aktuálne disponuje 14 kusmi,“ dodalo MV SR.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Vrtuľník Leonardo AW 189 spolu s vybavením a výcvikom pre pilotov kúpilo ministerstvo za vyše 13 miliónov eur priamym rokovacím konaním. Okamžitý nákup minimálne jedného vrtuľníka označilo vtedy za nevyhnutný na zachovanie schopnosti plnenia úloh Leteckého útvaru MV SR. Zmluvu napadli na súde. Po vydaní neodkladného opatrenia mal rezort zakázané stroj používať. Ministerstvo vnútra tak nemohlo pokračovať v plnení zmluvného vzťahu až do jesene 2023.

vrtuľník
Zdroj: Wikimedia Commons/Airwolfhound
Domov
Zdieľať
Diskusia