Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
20. marca 2024 o 9:20
Čas čítania 0:47

REBRÍČEK: Toto sú najšťastnejšie krajiny sveta. Slovensko si poriadne pohoršilo

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Fínsko je siedmy rok po sebe najšťastnejšou krajinou na svete.

Fínsko sa siedmy rok po sebe stalo krajinou s najšťastnejším obyvateľstvom na svete. Slovensko sa v rebríčku Správy o šťastí vo svete 2024 umiestnilo na 45. mieste. Vyplýva to z údajov, ktoré v stredu zverejnila nezisková organizácia spojená s OSN.

Slovensko si oproti minuloročnému hodnoteniu pohoršilo o 16 priečok. Zo susedných krajín nás predbehli Rakúsko (14. miesto), Česká republika (18. miesto) a Poľsko (35. miesto). Maďarsko skončilo na 56. priečke a Ukrajina obsadila 105. miesto.

Do najlepšej desiatky rebríčka patria všetky severské krajiny. Dánsko, Island a Švédsko sa umiestnili na 2. až 4. mieste, Nórsko skončilo siedme. Medzi päť krajín s najšťastnejším obyvateľstvom na svete patrí aj Izrael. Na opačnom, najmenej šťastnom konci rebríčka 143 krajín sa opäť umiestnili Afganistan a Libanon. Celý rebríček nájdeš tu

Šťastie obyvateľov sa v správe posudzuje na základe toho, ako sami vnímajú faktory ovplyvňujúce ich život. Medzi kritériá patrí dĺžka života, hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa, sociálna podpora, korupcia, postoje v komunitách či sloboda pri životných rozhodnutiach. Tohtoročná správa analyzovala obdobie medzi rokmi 2021 a 2023.

Rebríček najšťastnejších krajín: 

  1. Fínsko
  2. Dánsko
  3. Island
  4. Švédsko
  5. Izrael 
  6. Holandsko 
  7. Nórsko
  8. Luxembursko
  9. Švajčiarsko
  10. Austrália
  11. Nový Zéland
  12. Kostarika
  13. Kuvajt
  14. Rakúsko
  15. Kanada
  16. Belgicko 
  17. Írsko
  18. Česko
  19. Litva
  20. Spojené kráľovstvo 
bratislava
Zdroj: TASR/Dano Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia