Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
29. marca 2024, 9:45
Čas čítania 0:58

Islamský štát vyhlásil, že bude podnikať ďalšie útoky proti „židom a kresťanom“ po celom svete

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Prívržencov Islamského štátu vyzval hovorca Abú Huzajfa al-Ansárí.

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti „židom a kresťanom“ po celom svete. 


Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval „osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu“


Ramadán je moslimský posvätný mesiac a al-Kuds je arabský názov Jeruzalema.
Hovorca takisto ocenil útok na koncertnú sálu Crocus City Hall na predmestí Moskvy z minulého piatka, ku ktorému sa prihlásil Islamský štát. Masaker si vyžiadal vyše 140 mŕtvych a 360 zranených.


IS v januári oznámil, že dvaja jeho členovia sa odpálili v dave ľudí, ktorí sa zhromaždili na cintoríne v juhovýchodnom iránskom meste Kermán. Tento samovražedný útok pripravil o život 84 ľudí a zranil ďalších 284.


Al-Ansárí dodal, že hnutie sa stále „mstí za všetkých moslimov a trestá odpadlíkov“.
Vo zvukovej nahrávke si al-Ansárí pripomenul desiate výročie vyhlásenia samozvaného kalifátu Islamského štátu v roku 2014.


Vyzval aj spiace bunky Islamského štátu v Sýrii, aby útočili na tamojší tábor al-Hol a oslobodili väznených členov hnutia.


V tábore al-Hol, ktorý kontrolujú sýrski Kurdi podporovaní Spojenými štátmi, žije mnoho rodín patriacich k extrémistickej militantnej organizácii Islamský štát vrátane niekoľkých občanov cudzích krajín.


IS dlhé roky ovládal rozsiahle oblasti Sýrie, zmietajúcej sa v občianskej vojne, a aj susedného Iraku. V júni 2014 tam vyhlásil takzvaný kalifát a oznámil, že sa postavil do čela „svetového džihádu“.

VELKA NOC, SVIATKY, CIRKEV, KOSTOL, KNAZ
Zdroj: Pixabay, TASR/Jozef Ďurník
Domov
Zdieľať
Diskusia