Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
30. marca 2024, 10:43
Čas čítania 0:37

PREHĽAD: Ak chceš voliť prezidenta mimo svojho trvalého bydliska, vybav si hlasovací preukaz

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

S hlasovacím preukazom môžeš voliť mimo aj v mieste trvalého pobytu, musíš ho mať však so sebou.

Ak chceš hlasovať mimo svojho bydliska, musíš si vybaviť hlasovací preukaz. Ten ti vydajú do piatka 5. apríla na obecnom úrade. Druhé kolo volieb prezidenta bude v sobotu 6. apríla. Volebné miestnosti budú otvorené od 7.00 do 22.00 h.


Obec ti vydá hlasovací preukaz na mieste, treba však ísť na úrad najneskôr budúci piatok. Ak bude preukaz vybavovať splnomocnenec, ten musí vyplniť žiadosť, kde napíše meno a priezvisko voliča, jeho rodné číslo, štátnu príslušnosť a adresu trvalého pobytu.


S hlasovacím preukazom môžeš voliť aj v mieste trvalého pobytu, musíš ho mať však so sebou. Platný je len v deň volieb a len spolu s občianskym preukazom. „Hlasovací preukaz sa vydáva iba raz, volič by s ním preto mal nakladať opatrne. Pri strate alebo odcudzení obec voličovi nový hlasovací preukaz nevydá,“ upozorňuje ministerstvo vnútra.


Prezidenta si voliči vyberajú v dvojkolovom hlasovaní na funkčné obdobie piatich rokov. O prezidentský palác v druhom kole zabojuje Ivan Korčok a Peter Pellegrini.

hlasovací preukaz
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
Domov
Zdieľať
Diskusia