Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová TASR
30. marca 2024 o 11:58
Čas čítania 0:36

Dnes v noci sa mení čas. Vieš však odkedy a prečo?

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Letný a zimný čas sa v Európe striedajú už desaťročia.

V noci zo soboty na nedeľu sa zmení čas zo zimného na letný. O 2.00 h si posunieme čas na 3.00 h, na Veľkonočnú nedeľu (31. marca) tak budeme vstávať o hodinu skôr. Dni budú dlhšie a tešiť sa môžeme aj na neskoršie západy slnka.

Pôvodným motívom na zavedenie letného času boli energetické úspory. Prechodne ho niektoré krajiny využívali počas prvej svetovej vojny – od 14. apríla 1916 to bolo Švédsko, neskôr aj Nemecko a Rakúsko-Uhorsko. Cez druhú svetovú vojnu zaviedlo letný čas Nemecko a s ním aj Protektorát Čechy a Morava. Od 6. mája do 7. októbra 1946 platil letný čas v Československej republike.


V súčasnej podobe letný čas ako prvé zaviedlo v roku 1976 Francúzsko, v Československu platil od roku 1979, pričom dôvodom bola aj energetická kríza. Letný čas sa začínal v prvú aprílovú sobotu o polnoci (od roku 1981 už počas posledného marcového víkendu), končil sa počas posledného septembrového víkendu.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Zdroj: Pexels/Acharaporn Kamornboonyarush
Domov
Zdieľať
Diskusia