Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
16. apríla 2024, 7:13
Čas čítania 0:56

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu je znepokojený možným útokom Izraela na jadrové zariadenia v Iráne

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Svetoví lídri naliehajú na Izrael, aby iránsky útok neodplácal a vyhol sa tak ďalšej eskalácii na Blízkom východe.

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v pondelok vyjadril znepokojenie nad možným útokom Izraela na jadrové zariadenia v Iráne. Vyzval na mimoriadnu zdržanlivosť.


Veliteľ izraelskej armády Herci Halevi vyhlásil, že Izrael bude reagovať na víkendový bezprecedentný útok Iránu, ktorý bol podľa Teheránu odvetou za nálet na iránsky konzulát v sýrskom Damasku pripisovaný Izraelu, ako aj iné „zločiny“ vrátane vojny proti palestínskemu hnutiu Hamas v Pásme Gazy.

Svetoví lídri naliehajú na Izrael, aby iránsky útok neodplácal a vyhol sa tak ďalšej eskalácii na Blízkom východe.

Irán uzavrel svoje jadrové zariadenia 

Grossi povedal, že Irán v nedeľu uzavrel svoje jadrové zariadenia z „bezpečnostných dôvodov“. Hoci ich v pondelok opäť otvoril, Grossi podľa svojich slov inšpektorom z MAAE neumožnil do nich vstúpiť, „kým neuvidíme, že situácia je úplne pokojná“. MAAE plánuje pokračovať v práci v utorok, dodal.


MAAE pravidelne kontroluje hlavné jadrové zariadenia Iránu vrátane závodov na obohacovanie uránu v meste Natanz, ktoré sú základom jadrového programu krajiny. Irán tvrdí, že jeho jadrový program má výlučne mierový charakter, Západ ho však obviňuje zo snahy vyrobiť atómové bomby.

Útok Iránu na Izrael 

Teherán v noci na nedeľu vôbec prvýkrát priamo zaútočil na Izrael dronmi a raketami. Izraelu sa však aj vďaka podpore spojencov vrátane USA, Spojeného kráľovstva, Jordánska či Francúzska podarilo zostreliť väčšinu z nich.


Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok vyhlásil, že Irán ohrozuje svetový mier a medzinárodné spoločenstvo musí byť naďalej zjednotené, aby čelilo jeho agresii.

 Benjamin Netanjahu.
Benjamin Netanjahu. Zdroj: TARS/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia