Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
14. apríla 2024, 9:22
Čas čítania 1:35

VIDEO: Takto vyzeral iránsky útok na Izrael. Trval približne 5 hodín

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Viaceré krajiny útok odsúdili, Čína vyjadrila hlboké znepokojenie v spojitosti s útokmi Iránu na Izrael.

Irán v noci na nedeľu zaútočil na Izrael viac než 300 bezpilotnými lietadlami a raketami. Izraelu a spojencom sa podarilo zostreliť až 99 percent z nich a útok sa dá považovať za „zmarený“. 

14. apríla 2024, 7:23 Čas čítania 1:33 Irán pri útoku na Izrael vypálil vyše 300 dronov a balistických rakiet. Do obrany sa zapojili aj USA či Británia Irán pri útoku na Izrael vypálil vyše 300 dronov a balistických rakiet. Do obrany sa zapojili aj USA či Británia

Iránsky útok trval približne päť hodín. Spustený bol v sobotu večer. Podľa Teheránu išlo o odvetu za Izraelu pripisovaný nálet na iránske veľvyslanectvo v sýrskom Damasku aj iné „zločiny“ vrátane vojny proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy. Na Twitteri sa začali šíriť hrozivé zábery z iránskeho útoku, niektorí používatelia ich zverejnili s tvrdením, že ide o vypuknutie 3. svetovej vojny.

OSN zvoláva Bezpečnostnú radu OSN

Bezpečnostná rada OSN v nedeľu mimoriadne zasadne v súvislosti s bezprecedentným útokom Iránu na Izrael, oznámil hovorca Malty, ktorá rade tento mesiac predsedá.

Zasadnutie sa uskutoční dnes o 22.00 h na žiadosť Izraela. Izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan v liste zaslanom predsedníctvu BR OSN označil iránsky útok za „hrubé porušenie suverenity Izraela“. Radu vyzval, aby tento úder odsúdila a označila iránske revolučné gardy za teroristickú organizáciu.

Generálny tajomník OSN António Guterres dôrazne odsúdil iránsky útok na Izrael. Podľa neho ide o „závažnú eskaláciu“ a vyzval na zastavenie nepriateľských akcií, aby sa predišlo ničivému regionálnemu konfliktu.

K situácii sa vyjadrila aj Čína

Predstavitelia Európskej únie, Kanady, Británie, Francúzka, Nemecka a ďalších krajín odsúdili útok Iránu na Izrael uskutočnený v noci na nedeľu. Egypt a Saudská Arábia vyjadrili znepokojenie a zúčastnené strany vyzvali na zachovanie zdržanlivosti.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Čína je hlboko znepokojená v spojitosti s narastajúcim napätím na Blízkom východe po útoku Iránu. „Čína všetky strany žiada, aby zachovali pokoj a uplatňovali zdržanlivosť s cieľom vyhnúť sa ďalšej eskalácii napätia,“ uviedol hovorca vo vyhlásení. Išlo o reakciu na otázku nešpecifikovaných médií v spojitosti s útokom Iránu, píše agentúra Reuters. 

Čína takisto medzinárodné spoločenstvo (najmä krajiny, ktoré majú vplyv) vyzvala, aby zohrali konštruktívnu úlohu pri udržiavaní mieru a stability v regióne Blízkeho východu.

Domov
Zdieľať
Diskusia