Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
18. apríla 2024, 7:16
Čas čítania 0:38

1-dňová diaľničná známka bude na Slovensku čoskoro realitou, už je známy dátum. Zároveň zrušia iný typ diaľničnej

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V novele ministerstvo upravuje aj pravidlá úhrady diaľničnej známky.

Ministerstvo dopravy má zaviesť diaľničnú známku s jednodňovou platnosťou. Umožní to novela zákona o diaľničnej známke, ktorej návrh posunuli poslanci Národnej rady SR v stredu do druhého čítania.

Zároveň už nebude možné zakúpiť diaľničnú známku s platnosťou na kalendárny rok, tá totiž nemá podľa rezortu dopravy popri existujúcej 365-dňovej diaľničnej známke svoje opodstatnenie.


Zavedenie jednodňovej diaľničnej známky je v súlade s požiadavkami európskej smernice. V novele ministerstvo upravuje aj pravidlá úhrady diaľničnej známky. „Deň určený užívateľom vymedzených úsekov ciest je prvým dňom platnosti diaľničnej známky. Ak ide o diaľničnú známku s jednodňovou platnosťou, je to zároveň jediný deň platnosti diaľničnej známky, pričom tento deň nemusí byť určený ako deň, v ktorom došlo k úhrade diaľničnej známky,“ vysvetlil rezort.


Cieľom zavedenia jednodňovej diaľničnej známky je vyššia miera flexibility pre šoférov pri užívaní spoplatnených úsekov ciest. Jednodňová známka bude, rovnako ako ostatné, výlučne v elektronickej forme a dostupná pre domácich i zahraničných motoristov.


Účinnosť novely navrhuje rezort dopravy od 1. júla 2024.

Domov
Zdieľať
Diskusia