Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
30. apríla 2024, 9:00
Čas čítania 0:35

Slovákom sa kúpa elektromobilov čoskoro vyplatí oveľa menej. Vláda chystá zmeny, ktoré predražia nabíjanie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Nabíjanie elektromobilov v domácom prostredí všeobecne využíva veľká časť motoristov.

Majitelia elektromobilov si za nabíjanie áut doma čoskoro priplatia, keďže vláda čoskoro skončí s celoplošnými dotáciami. Dôvodom je postupná snaha o konsolidáciu verejných financií, informuje Topspeed.sk.


Nabíjanie elektromobilov v domácom prostredí všeobecne využíva veľká časť motoristov s elektromobilmi. Slovensko zároveň nemá zavedenú žiadnu inú schému, ktorá by motivovala ľudí ku kúpe auta na elektrický pohon. Elektromobily mohli byť pre motoristov atraktívne práve vďaka cenám elektriny.

Plošná pomoc s cenami energií sa pre Slovákov od roku 2025 skončí. Štát nemusí z pomoci vypustiť všetkých, avšak s cenami energií bude pomáhať už len adresne. To znamená, že napríklad môže dotovať domácnosti s nízkym príjmom.

Zvyšovanie cien elektriny nemá byť podľa analytikov až také radikálne. Inštitút finančnej politiky v jednej zo svojich prognóz uviedol, že cena plynu pre domácnosti môže v roku 2025 vzrásť o 20 % a teplo môže byť drahšie o 14 %. Analytici odhadujú „len“ 7 % nárast cien elektriny.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
Domov
Zdieľať
Diskusia