Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
3. mája 2024 o 14:38
Čas čítania 0:26

Bude to oveľa horšie, ako meteorológovia predpokladali. Tento rok nás čaká najteplejšie leto v histórii

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Doterajšie regionálne klimatické modely ignorovali znečistenie ovzdušia. Tým výrazne podcenili vyhliadky európskeho leta.

Toto leto by sme sa mali pripraviť na vlny horúčav, suchá a veľké dusno. Teploty budú ešte vyššie, ako očakávali pôvodné predpovede. Hlavné európske a americké centrá sa zhodujú, že v strednej Európe nás čaká ďalšie nadpriemerné leto, informuje New Scientist.  

Podľa štúdie meteorológovia v pôvodných predpovediach nezohľadnili intenzívnejšie slnečné žiarenie v dôsledku znečistenia ovzdušia. To môže mať za následok otepľovanie v priemere o viac ako 1 °C. 

Dominik Schumacher zo Švajčiarskeho federálneho technologického inštitútu v Zürichu uviedol, že hlavným dôvodom, prečo regionálne klimatické modely nedokázali reprodukovať otepľovanie spôsobené človekom, je, že väčšina z nich predpokladá, že znečistenie ovzdušia je konštantné. Podľa odborníkov nás tak čaká najteplejšie leto v histórii meraní.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/Dano Veselský
Domov
Zdieľať
Diskusia