Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
28. mája 2024 o 13:28
Čas čítania 0:58

Pápež František v internej diskusii údajne označil homosexuálov za „buzer**tov“

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Pápež František v diskusii za zatvorenými dverami použil hanlivé označenie homosexuálov.

  • Pápež František v internej diskusii údajne hanlivo označil homosexuálov prostredníctvom homofóbneho výrazu „frociaggine“. Pojem v preklade do slovenčiny znamená „buze**ntské správanie“.
  • Pápež diskutoval s biskupmi za zatvorenými dverami o prijímaní homosexuálnych mužov do seminárov.
  • František vraj povedal, že hoci je dôležité prijať každého, je podľa neho pravdepodobné, že homosexuál by „mohol riskovať vedenie dvojakého života“. Neskôr sa za svoje vyjadrenie osravedlnil.

Prečo je to dôležité: Katolická cirkev je pravidelne kritizovaná za odmietanie LGBT+ komunity. Pápež František však dlhodobo trvá na tom, aby sa cirkev otvorila každému. Údajný výrok by bol preto v protiklade k pápežovmu prístupu.

Citát: „Pápež nikdy nemal v úmysle uraziť alebo sa vyjadrovať homofóbne a ospravedlňuje sa tým, ktorí sa cítili dotknutí použitím nejakého výrazu, o ktorom informovali iní, uvádza Vatikán.

 

Širší kontext: Niektoré talianske denníky citovali nemenovaných biskupov, ktorí v kontexte kauzy uviedli, že pápež myslel hanlivý výraz ako „vtip“, píše The Guardian. Zároveň povedali, že jeho okolie použitá hanlivá nadávka prekvapila a mnohí zostali zmätení. Jeden z biskupov dokonca uviedol, že pápež František si nebol vedomý, čo daný výraz presne znamenal. Tlačová správa Svätej stolice, v ktorej sa pápež ospravedlnil, nepotvrdzuje, že použil tento výraz, ale len odkazuje na články v tlači, ktoré ho citovali.

8. októbra 2024 o 16:00 Čas čítania 5:38 Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu

Od svojho zvolenia za pápeža sa František vo svojich verejných vyjadreniach snaží o inkluzívnejší tón voči LGBTQ+ komunite. Koncom roka 2023 schválil rozhodnutie, ktoré umožnilo kňazom požehnávať nezosobášené páry a páry rovnakého pohlavia. Jasne sa však vyjadril, že homosexuálom nepovolí vstup do duchovenstva.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia