Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
2. júna 2024 o 13:51
Čas čítania 0:48

Zelenskyj o vojne s Ruskom: Ukrajina je pripravená vypočuť si „rôzne návrhy a myšlienky“ o ukončení vojny

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Zelenskyj vyzval na účasť na summite o ukončení vojny s Ruskom.

  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu povedal, že Ukrajina je pripravená vypočuť si „rôzne návrhy a myšlienky“ o ukončení vojny s Ruskom. 
  • Na bezpečnostnej konferencii Dialóg Šangri-La v Singapure vyzval najvyšších predstaviteľov obrany, aby sa zúčastnili na nadchádzajúcom mierovom summite vo Švajčiarsku. 
  • Zelenskyj povedal skupine viac ako 500 delegátov z približne 40 krajín, že je „sklamaný“, pretože niektorí svetoví lídri ešte nepotvrdili účasť na konferencii vo Švajčiarsku. Nešpecifikoval žiadnu krajinu, no za kľúčovú sa považuje účasť Číny, najdôležitejšieho spojenca Ruska.

Prečo je to dôležité: Napadnutá Ukrajina má záujem diskutovať a „počúvať“ rôžne návrhy, ktoré by krajinu doviedli k ukončeniu vojny. Čím viac krajín by sa na mierovom summite vo Švajčiarsku zúčastnilo, tým väčší a silnejší signál zjednotenia by vyslali do sveta i agresorovi vojny – Rusku. 

Citáty: „Ukrajina je pripravená vypočuť si rôzne návrhy a myšlienky, ktoré nás vedú... k ukončeniu vojny a udržateľnému a spravodlivému mieru. Globálna väčšina môže svojou účasťou zabezpečiť, že to, na čom sa dohodneme, bude skutočne implementované,“ povedal Zelenskyj.

27. júna 2024 o 14:30 Čas čítania 4:12 Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok

Širší kontext: Ukrajina má na mierovom summite vo Švajčiarsku predložiť návrhy, ktoré sa budú zaoberať jadrovou bezpečnosťou, potravinovou bezpečnosťou, prepustením vojnových zajatcov a návratom ukrajinských detí unesených Ruskom. 

Keď chceš vedieť viac, prečítaj si tieto články:

28. mája 2024 o 21:04 Čas čítania 1:06 Putin zastrašuje malé európske krajiny. Posiela im znepokojivý odkaz Putin zastrašuje malé európske krajiny. Posiela im znepokojivý odkaz
1. júna 2024 o 7:45 Čas čítania 0:55 Rusi pravdepodobne kyberneticky napadli poľskú tlačovú agentúru. Vytvorili falošný článok o vojenskej mobilizácii, tvrdia Poliaci Rusi pravdepodobne kyberneticky napadli poľskú tlačovú agentúru. Vytvorili falošný článok o vojenskej mobilizácii, tvrdia Poliaci
31. mája 2024 o 7:46 Čas čítania 1:18 Ukrajina môže útočiť na Rusko pri Charkove. USA povolili armáde brániť sa voči intenzívnym útokom Ukrajina môže útočiť na Rusko pri Charkove. USA povolili armáde brániť sa voči intenzívnym útokom
Domov
Zdieľať
Diskusia