Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
31. mája 2024 o 7:46
Čas čítania 1:18

Ukrajina môže útočiť na Rusko pri Charkove. USA povolili armáde brániť sa voči intenzívnym útokom

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Čo sa deje: USA dovolili Ukrajine útočiť ich zbraňami na Rusko pri Charkove.

  • Spojené štáty udelili Ukrajine povolenie využiť nimi dodané zbrane na útoky na územie Ruska, avšak výlučne v blízkosti mesta Charkov. Ide o zvrat v postoji amerického prezidenta Joea Bidena. Ten totiž doposiaľ rozhodne odmietal umožniť Ukrajine využívať americké zbrane na údery na územie Ruska.
  • Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg tvrdí, že členské štáty Severoatlantickej aliancie by mali zvážiť zrušenie obmedzení na používanie nimi dodaných zbraní Ukrajine iba na okupovanom území. Podľa neho by mali povoliť Kyjevu útočiť nimi aj na ciele v Rusku.
  • Rusko v noci na piatok zaútočilo na druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov. Ruské vojská zasiahli päťposchodovú bytovku, obchod v trojposchodovej budove a šijací závod. Útoky si vyžiadali najmenej tri obete na životoch a 16 zranených.
  • Nemecká vláda takisto povolí Ukrajine použiť zbrane dodané Nemeckom aj na útoky proti vojenským cieľom v Rusku. Uviedol to v piatok hovorca vlády Steffen Hebestreit.

Prečo je to dôležité: Ruské jednotky spustili novú ofenzívu na severovýchode Ukrajiny 10. mája. Armáda útočí na Charkovskú oblasť a ukrajinské jednotky priamo z územia Ruska. Ukrajina sa proti nim doteraz nemohla brániť zbraňami, ktoré dostala od Spojených štátov amerických. 

27. júna 2024 o 14:30 Čas čítania 4:12 Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok

Citát: „Prezident nedávno nariadil svojmu tímu, aby zaistil, že bude Ukrajina schopná využiť zbrane dodané Spojenými štátmi na účely opätovania paľby v Charkovskej oblasti tak, aby sa Ukrajina mohla brániť voči ruským jednotkám, ktoré na ňu útočia alebo sa pripravujú na nich útočiť,“ uviedol nemenovaný zdroj. 

Širší kontext: Charkov, ktorý na začiatku vojny odolal postupu ruskej armády, je v posledných týždňoch prakticky denne vystavený paľbe a náletom podnikaných ruskou armádou.

Hlavný veliteľ Ozbrojených síl Ukrajiny Olexandr Syrskyj vo štvrtok uviedol, že Rusko pri severnej časti Charkovskej oblasti zhromažďuje ďalšie jednotky, ich počet však podľa neho zatiaľ nestačí na začatie veľkého útoku v oblasti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj niekoľkokrát žiadal, aby americký Pentagón zrušil obmedzení. USA to však až doteraz vždy odmietli s odôvodnením, že Spojené štáty poskytujú Ukrajine zbrane len na oslobodzovanie územia obsadeného Ruskom, nie na zasahovanie v samotnom Rusku.

31. mája 2024 o 6:41 Čas čítania 0:38 Stoltenberg v Prahe: Je čas, aby NATO povolilo Ukrajine útočiť aj na území Ruska Stoltenberg v Prahe: Je čas, aby NATO povolilo Ukrajine útočiť aj na území Ruska
26. mája 2024 o 10:48 Čas čítania 0:55 VIDEÁ: Ruské bomby zasiahli nákupné centrum v Charkove. Počet obetí sa vyšplhal na 11 VIDEÁ: Ruské bomby zasiahli nákupné centrum v Charkove. Počet obetí sa vyšplhal na 11
18. mája 2024 o 11:07 Čas čítania 0:54 Zelenskyj predpovedal, ako bude pokračovať ruská ofenzíva. Očakáva niekoľko vĺn, útoky odhaduje na konkrétnych miestach Zelenskyj predpovedal, ako bude pokračovať ruská ofenzíva. Očakáva niekoľko vĺn, útoky odhaduje na konkrétnych miestach
Domov
Zdieľať
Diskusia