Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
1. júna 2024 o 7:45
Čas čítania 0:55

Rusi pravdepodobne kyberneticky napadli poľskú tlačovú agentúru. Vytvorili falošný článok o vojenskej mobilizácii, tvrdia Poliaci

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Vo falošnej mobilizačnej správe autor tvrdil, že poľský premiér Donald Tusk oznámil čiastočnú mobilizáciu od 1. júla.

Poľskú tlačovú agentúru PAP v piatok pravdepodobne zasiahol ruský kybernetický útok, uviedol hovorca ministra pre koordináciu tajných služieb Jacek Dobrzyňski po tom, ako sa v jej spravodajstve objavil falošný článok o vojenskej mobilizácii.


„Vzhľadom na pravdepodobný ruský kybernetický útok na Poľskú tlačovú agentúru a zverejnenie dezinformácie o údajnej mobilizácii v Poľsku prijali ABW (Agentúra pre vnútornú bezpečnosť) a ministerstvo pre digitálne záležitosti rýchle opatrenia,“ napísal Dobrzyňski na sieti X.


V správe, ktorá sa v agentúre objavila dvakrát, autor tvrdil, že poľský premiér Donald Tusk oznámil čiastočnú mobilizáciu od 1. júla.

Obsah poplašnej správy

„Dvestotisíc poľských občanov, bývalých vojakov aj bežných civilistov bude povolaných na povinnú vojenskú službu,“ tvrdil článok. „Všetci povolaní budú poslaní na Ukrajinu,“ hovoril obsah správy.  


Nepravdivosť správy potvrdil aj poľský minister pre digitálne záležitosti Krzysztof Gawkowski. „Celé to vyzerá ako kybernetický útok a plánovaná dezinformácia,“ napísal Gawkowski na platforme X.


Poľský minister dodal, že všetko nasvedčuje tomu, že ide o kybernetický útok z ruskej strany, ktorého cieľom je šíriť dezinformácie pred voľbami do Európskeho parlamentu a „paralyzovať spoločnosť“.

Podobný prípad aj v Česku 

Ruské veľvyslanectvo vo Varšave uviedlo, že o incidente nemá vedomosť, a odmietlo sa k nemu bližšie vyjadriť. Podľa vedúceho kancelárie poľského premiéra Jana Grabieca vyšetrujú incident špeciálne poľské orgány.


Podobný útok zaznamenali v apríli v Českej tlačovej kancelárii (ČTK), keď hackeri zverejnili dva falošné texty, podľa ktorých česká spravodajská služba zabránila atentátu na zvoleného slovenského prezidenta Petra Pellegriniho.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: piqsels.com , TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia