Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Karolína Fejtová
26. júna 2024 o 8:43
Čas čítania 0:47

V susednom Česku sa objavil nový druh podvodu týkajúci sa nehnuteľností. Zameraný je najmä na starších ľudí

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
V susednom Česku sa objavil nový druh podvodu týkajúci sa nehnuteľností. Zameraný je najmä na starších ľudí

Na českom trhu s nehnuteľnosťami sa objavil nový podvodný fenomén.

Pri novom druhu podvodu ľudia skupujú podiely v nehnuteľnostiach s cieľom získať kontrolu nad celými bytmi alebo domami, ktoré potom rýchlo predajú. „Hneď ako podvodníci zistia, že v nehnuteľnosti je spoluvlastnícky podiel, oslovia spoluvlastníkov so žiadosťou o rýchle odkúpenie,“ povedal Martin Ladyr, zakladateľ a majiteľ realitnej spoločnosti SWORP.

Vo všeobecnosti nie je na skupovaní podielov nič zlé, problém však nastáva, keď ľudia zaútočia na starých alebo neskúsených vlastníkov. Tí im dokážu predať svoje podiely za výrazne nižšiu cenu. Skupovanie nehnuteľností nepraktizujú ľudia len na vlastnú päsť, existujú na to aj spoločnosti. Ostražití pri predaji podielu nehnuteľnosti by mali byť aj Slováci. Riziko výskytu tohto podvodu nepozná hranice.

Útočia na neskúsených

„Reálny je napríklad prípad, keď spoločnosť kúpila podiel v nehnuteľnosti a potom oznámila ostatným spoluvlastníkom, že chce zrušiť spoluvlastníctvo, a navrhla im odkúpenie ich podielov za približne štvrtinovú cenu podielu,“ uviedla Iveta Klimešová, advokátka, ktorá v takýchto prípadoch zastupuje poškodených.

27. júna 2024 o 14:30 Čas čítania 4:12 Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok

Ak spoluvlastníci na hru spoločností nepristúpia, snažia sa ich k tomu prinútiť rôznymi spôsobmi. Buď ich vyzvú, aby im umožnili užívať nehnuteľnosť, požadujú od nich prenájom jednotky tretej osobe, alebo do nej nasťahujú nevýhodné osoby. Postavenie spoluvlastníkov zhoršila v Česku legislatívna zmena, ktorá zrušila povinnosť predkupného práva pre spoluvlastníkov nehnuteľnosti.

Domov
Zdieľať
Diskusia