Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Nina Miščíová TASR
27. júna 2024 o 15:05
Čas čítania 0:37

Poľsko a Pobaltie sa necítia bezpečne. Blízke hranice s Ruskom ich prinútili požiadať Európsku úniu o financie na ochranu hraníc

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Estónsko, Litva, Lotyšsko a Poľsko sa pre agresiu Ruska obrátili na EÚ.

  • Poľsko, Estónsko, Litva a Lotyšsko vyzývajú Európsku úniu, aby poskytla väčšiu podporu civilnej a vojenskej ochrane ich hraníc.
  • Svoju žiadosť odôvodnilo geografickou blízkosťou k Rusku a Bielorusku.
  • Ako špecifické hrozby označili okrem iného sabotáže, kybernetické útoky, dezinformácie a migráciu, ktorú Moskva a Minsk využívajú ako nástroj. 

Prečo je to dôležité: Krajiny, ktoré majú spoločné hranice s Ruskom, pociťujú po agresii na Ukrajinu väčšie nebezpečie. Ako členské štáty EÚ preto požiadali o pomoc.

Citát: „Sme silnými zástancami vojenského úsilia Ukrajiny a masívne investujeme do našich ozbrojených síl, obrannej výroby a ochrany našich hraníc s Ruskom a Bieloruskom,“ uviedli krajiny v stanovisku.

Širší kontext: Štáty list adresovali predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej a predsedovi Európskej rady Charlovi Michelovi. 

Pod list, ktorý zaslali pred dvojdňovým summitom lídrov členských krajín EÚ v Bruseli, sa podpísal poľský premiér Donald Tusk, estónska premiérka Kaja Kallasová, litovský prezident Gitanas Nauséda a lotyšská premiérka Evika Siliňová.

Prečítaj si aj tieto články:

23. mája 2024 o 16:41 Čas čítania 0:43 Nórsko uzavrie hranice pred ruskými turistami. Vláda reaguje na agresiu Ruska na Ukrajine Nórsko uzavrie hranice pred ruskými turistami. Vláda reaguje na agresiu Ruska na Ukrajine
19. marca 2024 o 21:07 Čas čítania 1:05 Rusko bude schopné napadnúť NATO už v roku 2026, tvrdí poľský prezident Duda. Európske krajiny majú pár rokov na hromadenie zásob Rusko bude schopné napadnúť NATO už v roku 2026, tvrdí poľský prezident Duda. Európske krajiny majú pár rokov na hromadenie zásob
24. júna 2024 o 7:20 Čas čítania 1:11 Rusko môže skrátiť lehotu na rozhodnutie o použití jadrových zbraní. Moskva si dala jedinú podmienku Rusko môže skrátiť lehotu na rozhodnutie o použití jadrových zbraní. Moskva si dala jedinú podmienku
Domov
Zdieľať
Diskusia