Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
16. júla 2024 o 18:05
Čas čítania 0:41

V Poľsku tento rok zatvorili už 6 800 obchodov. Odborníci vysvetlili, čo sa deje

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V Poľsku od začiatku roka zatvorili 1 600 malých obchodov.

Čoraz viac malých obchodov v Poľsku ukončuje svoju činnosť a situácia sa pravdepodobne bude len zhoršovať. Zo štúdie analytickej spoločnosti Dun & Bradstreet Poland, ktorú citoval v utorok denník Rzeczpospolita, vyplýva, že v prvých šiestich mesiacoch roka 2024 bolo zatvorených 1 600 obchodov a ďalších 5 200 dočasne pozastavilo svoju činnosť.

Z 28 maloobchodných odvetví zaznamenalo pokles počtu predajní 21. Dotklo sa to najmä obchodov s potravinami a odevmi. „Nezávislé obchody, ktoré nie sú súčasťou reťazcov, zanikajú,“ uviedol pre denník Maciej Ptaszynski, prezident Poľskej obchodnej komory. 

„Pôsobenie v rámci skupiny prinajmenšom so základňou, ktorú poskytuje distribútor, je jednoduchšie, pričom konkurencia na trhu je v dôsledku praktík veľkých reťazcov stále tvrdá,“ dodal. Za ďalší dôvod poklesu označil Ptaszynski problém s nástupníctvom. „Mladšia generácia, ktorá videla, ako jej rodičia bojujú o udržanie rodinného podniku, je čoraz menej ochotná v tom pokračovať,“ vysvetlil.

Denník Rzeczpospolita poukázal aj na vplyv inflácie, ktorá zasiahla nezávislých maloobchodníkov, ako aj hypermarkety. Napríklad sieť Carrefour v marci v Poľsku prevádzkovala 813 predajní, čo je o 28 menej ako na konci roka 2023.

Varšava
Zdroj: Unsplash/Iwona Castiello d'Antonio
Domov
Zdieľať
Diskusia