Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
23. júla 2024 o 17:40
Čas čítania 0:48

ZOZNAM: Až 200 kilometrov slovenských diaľnic bude čoskoro zadarmo. Novinka platí pre úseky pri veľkých aj menších mestách

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Bezplatné úseky diaľnic majú podľa štátu odľahčiť dopravu v mestách.

  • Viaceré obchvaty miest budú od augusta oslobodené od povinnosti používať diaľničnú známku.
  • Týka sa to dokopy 200 kilometrov úsekov v Bratislave, Žiline, Nitre, Poprade, Prešove či Košiciach, ale aj obchvatov menších miest.
  • Vyhláška Ministerstva dopravy SR bude účinná od 1. augusta.

Prečo je to dôležité: Nová vyhláška môže výrazne ovplyvniť dopravnú situáciu v mestách, zlepšiť plynulosť dopravy a znížiť náklady pre šoférov.

Citát: „Vyňatím niektorých diaľničných obchvatov zo spoplatnenia chceme odľahčiť dopravu v mestách. Vyhláška, ktorá toto opatrenie zavedie, je už zverejnená. Nájdete tam celý zoznam vymedzených úsekov. Spolu tak nebude podliehať povinnosti úhrady diaľničnej známky už takmer 200 kilometrov diaľnic,“ ozrejmila hovorkyňa ministerstva dopravy Petra Poláčiková.


Širší kontext: Oslobodenie od diaľničnej známky sa bude týkať napríklad obchvatu Bratislavy na diaľniciach D1, D2, D4 a R7. Oslobodený od diaľničného poplatku bude aj úsek po Stupavu. Diaľničnú známku nebude treba ani na obchvate Banskej Bystrice, Bánoviec nad Bebravou, Tvrdošína či Svidníka. Vymedzené úseky diaľnic, ktoré budú môcť šoféri užívať bez úhrady diaľničnej známky, štát označí príslušným dopravným značením.


Štát chce týmto krokom odľahčiť dopravu v mestách. Podľa rezortu dopravy je to jeden zo spôsobov, ako dostať dopravu na diaľničné obchvaty a umožniť tak ekologickejší život v mestách.

Zoznam úsekov, ktoré nebudú spoplatnené:

ministerstvo dopravy
Zdroj: Vyhláška ministerstva dopravy
Domov
Zdieľať
Diskusia