Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
27. júla 2024 o 7:41
Čas čítania 0:38

Na Slovensku objavili tri druhy nových pavúkov. Doteraz ich u nás nevideli

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zoológovia zo SAV našli na Slovensku tri netypické druhy pavúkov.

  • Zoológovia z Ústavu krajinnej ekológie Slovenskej akadémie vied (SAV) našli na území Slovenska tri druhy pavúkov, ktoré tu pôvodne nežili.
  • Pre Slovensko netypické pavúky objavili vedci v pohoriach Burda a Slovenský kras. Väčšina z nich podľa neho patrí k stredomorským druhom.

Prečo je to dôležité: Pavúky sú pre prírodu mimoriadne dôležité. V potravnom reťazci sa uplatňujú ako korisť aj ako predátory. Udržiavajú tým v prírode rovnováhu. Užitočné sú aj pre človeka, pretože pomáhajú likvidovať škodce v poľnohospodárstve.

Citát: „Zlepšuje sa povedomie nielen o druhoch už známych z nášho územia, ale pribúdajú aj nálezy druhov, ktoré u nás dosiaľ známe neboli. Doposiaľ sa na Slovensku podarilo zaznamenať viac ako 1000 druhov pavúkov,“ uviedol arachnológ Pavol Purgat.

Širší kontext: Slovenské názvy pavúky zatiaľ nemajú. Najväčší z týchto troch druhov je Mimetus laevigatus, ktorý sa výlučne živí inými pavúkmi. Ostatné dva druhy, Trichoncyboides simoni a Altella aussereri, sú podľa hovorkyne Slovenskej akadémie vied Martiny Tinákovej veľmi malé, dlhé len niečo viac ako milimeter.

Domov
Zdieľať
Diskusia