Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
12. augusta 2024 o 15:02
Čas čítania 0:41

Univerzita Komenského kritizuje dianie v rezorte kultúry: „S obavami sledujeme komunikáciu vedenia ministerstva“

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Univerzita apeluje na ministerstvo, aby išlo cestou dialógu.

  • Univerzita Komenského, najmä filozofická fakulta, často spolupracuje s Ministerstvom kultúry SR. Vyjadrila sa, že aktuálne s obavami sleduje konanie rezortu.
  • Univerzite sa nepáči, ako vedenie ministerstva komunikuje s dvomi špičkovými národnými inštitúciami - Slovenskou národnou galériou a Slovenským národným divadlom.
  • Okrem toho univerzita pozoruje aj napätú atmosféru, ktorú vedenie ministerstva vyvolalo v celej kultúrnej obci.

Prečo je to dôležité: Vyjadrenie univerzity je v takejto situácii dôležité pre ochranu akademických a kultúrnych hodnôt, podporu slobody prejavu a udržanie demokratických princípov.

Citát:„Aj keď v plnej miere rešpektujeme kompetencie vedenia Ministerstva kultúry SR, a zároveň nijako netvrdíme, že konkrétne osoby vo vedúcich pozíciách sú nenahraditeľné, apelujeme na vedenie tohto rezortu, aby pri presadzovaní svojej vízie postupovalo skôr cestou dialógu s kultúrnou obcou než direktívnymi, hoci formálne oprávnenými zásahmi bez adekvátneho vysvetlenia,“ vyjadrila sa univerzita.

14. septembra 2024 o 18:30 Čas čítania 2:02 FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 € FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 €

Širší kontext: Martina Šimkovičová odvolala v utorok 6. augusta riaditeľa SND Mateja Drličku a v stredu 7. augusta riaditeľku SNG Alexandru Kusú. Obom vyčíta viaceré manažérske zlyhania. Obaja odvolaní riaditelia obvinenia z profesionálneho pochybenia odmietajú.

Prečítaj si aj tieto články:

11. augusta 2024 o 17:57 Čas čítania 0:23 „Myslím, že ministerku Šimkovičovú stiahnu,“ povedal Drlička. Vlna negatívnej kritiky na adresu Šimkovičovej pokračuje. „Myslím, že ministerku Šimkovičovú stiahnu,“ povedal Drlička. Vlna negatívnej kritiky na adresu Šimkovičovej pokračuje.
8. augusta 2024 o 11:00 Čas čítania 1:51 KOMENTÁR: Šimkovičovej pomsta kultúre má ďalšie obete, za koalíciu robia poriadky kukláči aj gorily KOMENTÁR: Šimkovičovej pomsta kultúre má ďalšie obete, za koalíciu robia poriadky kukláči aj gorily
7. augusta 2024 o 14:36 Čas čítania 0:40 VIDEO: Odvolaný riaditeľ SND Matej Drlička: „Nerobme si ilúzie, ŠTB a gestapo sú späť“ VIDEO: Odvolaný riaditeľ SND Matej Drlička: „Nerobme si ilúzie, ŠTB a gestapo sú späť“
Domov
Zdieľať
Diskusia