Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
12. augusta 2024 o 18:38
Čas čítania 0:40

GALÉRIA: Protest na obranu kultúry podporilo viac ako 9-tisíc ľudí v Bratislave. Pauhofová, Stanke a ďalší priniesli transparent

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Aj napriek vysokým horúčavám po Bratislave pochodovali tisíce ľudí.

Platforma Otvorená kultúra zorganizovala protest, na ktorom sa zúčastnili tisícky ľudí vrátane známych osobností aj hercov. Protestujúci pochodovali od budovy Nového SND na námestie SNP. Z davu po celý čas zneli výkriky ako „Odstúpte“, „ Kultúru si nedáme“, „Sme v tom spolu“ a „Za slušnú kultúru“. Podľa odhadov polície na protest prišlo až 9-tisíc ľudí. 

Herci Diana Mórová, Richard Stanke, Zuzana Mauréry, Táňa Pauhofová, Jana Kovalčíková, Robert Roth a spisovateľ Michal Hvorecký niesli veľký transparent s nápisom „Kultúra má byť otvorená a žiadna iná“.

Protest moderuje spisovateľ Michal Hvorecký. Vystúpili na ňom aj už odvolaní riaditelia SND a SNG. Matej Drlička Šimkovičovej odkázal, aby neznásilňovala kultúru a uvedomila si, že kultúra nikdy nemôže byť iba slovenská. 

Davu sa prihovorila aj herečka Jana Oľhová, ktorá rozprávala za zamestnancov Slovenského národného divadla. Spolu s ňou na pódiu stáli herci Richard Stanke, Zuzana Fialová, Táňa Pauhofová a mnohí ďalší. Oľhová hovorila o tom, že Lukáš Machala chce auditom zistiť, ktorý z hercov je kompatibilný. „Takto prebiehali previerky a normalizácia v 1968,“ povedala. 

protestprotestprotestprotest
Zobraziť galériu
(5)
Domov
Zdieľať
Diskusia