Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
17. augusta 2024 o 15:10
Čas čítania 0:50

Minister Tomáš chce pomôcť niektorým živnostníkom. Mnohým hrozia nízke dôchodky a nulové benefity sociálneho systému

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Tomáš sa chce rozprávať aj s ľuďmi, ktorých sa to priamo týka.

  • Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) vyhlásil, že nútené živnosti sú problém a ich odstránenie si vyžaduje spoločné riešenia.
  • Mnohí ľudia sú podľa neho k živnostiam donútení a z tohto dôvodu strácajú aj benefity v podobe dovolenky či nemocenskej dávky. Sú nimi napríklad dovolenka, riadna PN alebo kompenzácia za úraz na pracovisku.
  • Niektorým ľuďom živnosť vyhovuje najmä z dôvodu vyššieho čistého príjmu, avšak väčšina z nich pre nízke odvody dostane minimálny dôchodok. 

Prečo je to dôležité: Problém s nútenými živnosťami môže mať negatívny dopad na pracovné podmienky a sociálne zabezpečenie tisícok Slovákov.

Citát: „Oceňujem a plne podporujem prácu riadnych živnostníkov. Na Slovensku však máme aj najväčší podiel takzvaných nútených alebo fiktívnych živnostníkov spomedzi krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj, a to je problém. Ide totiž o ľudí pôsobiacich na živnosť na pracovnej pozícii, na ktorej by mali byť v riadnom pracovnom pomere,“ priblížil Tomáš.


Širší kontext: Tomáš chce nájsť spolu so zástupcami živnostníkov a zamestnávateľov riešenia pre ľudí, ktorí sa nachádzajú v situácii, že si musia namiesto riadneho pracovného pomeru zvoliť nútenú živnosť. Minister sa chce pýtať ľudí, ktorí sa ocitli v takejto situácii, či im viac vyhovuje práca na živnosť, alebo chcú riadny zamestnanecký pomer. 

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež: 

12. augusta 2024 o 15:42 Čas čítania 1:12 ZOZNAM: Od budúceho roka zvyšujú výšku niekoľkých príspevkov, ministerstvo práce zverejnilo nové sumy ZOZNAM: Od budúceho roka zvyšujú výšku niekoľkých príspevkov, ministerstvo práce zverejnilo nové sumy
11. augusta 2024 o 16:25 Čas čítania 0:36 Na podanie príspevku vo výške 10-tisíc eur zostávajú posledné týždne. Peniaze pomôžu s prerábkou bývania Na podanie príspevku vo výške 10-tisíc eur zostávajú posledné týždne. Peniaze pomôžu s prerábkou bývania
8. augusta 2024 o 12:30 Čas čítania 1:14 Zamestnávatelia môžu získať príspevok na nového zamestnanca až 280 eur. Zverejnili podmienky Zamestnávatelia môžu získať príspevok na nového zamestnanca až 280 eur. Zverejnili podmienky

 

Domov
Zdieľať
Diskusia