Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Nina Miščíová TASR
19. augusta 2024 o 17:50
Čas čítania 1:01

Minimálnu mzdu na budúci rok určí zákon, rokovania boli neúspešné. Už je známa jej výška

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Sociálni partneri sa na výške minimálnej mzdy pre rok 2025 nedohodli.

  • Zástupcovia zamestnávateľov a zamestnancov sa nedohodli na výške minimálnej mzdy na budúci rok. Jej výška tak bude od 1. januára 2025 stanovená zákonom.
  • Minimálna mzda v roku 2025 bude 816 eur mesačne.
  • Zástupcom zamestnávateľov a zamestnancov sa v minulých rokoch podarilo dohodnúť na zvýšení minimálnej mzdy. Vlani stúpla mesačná suma minimálnej mzdy na 750 eur, čo bolo o šesť eur viac, ako by sa zvýšila podľa zákona.

Prečo je to dôležité: Ak by sa na výške minimalnej mzdy dohodli zástupcovia zamestnávateľov a zamestnancov, výsledná suma by tak bola pravdepodobne vyššia. Vyššia mzda by tak mohla pomôcť množstvu občanov vo finančnej tiesni. 

Citát: „Minimálna mzda v budúcom roku bude 816 eur, a to preto, lebo sociálni partneri sa na jej výške nedohodli a teda túto sumu, túto výšku určil automat, ktorý je v súčasnosti na úrovni 57 % z priemernej mzdy,“ uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).  

Širší kontext: Zo zákona o minimálnej mzde vyplýva, že v prípade nedohody sociálnych partnerov tvorí suma mesačnej minimálnej mzdy na nasledujúci rok 57 % priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnanca v hospodárstve na Slovensku za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza roku 2025, na ktorý sa určuje suma mesačnej minimálnej mzdy. 

Minister práce priblížil, že ak by platila pripravovaná novela zákona, tak minimálna mzda sa v roku 2025 stanoví ako 60 % z priemernej mzdy. V budúcom roku by dosiahla podľa neho výška minimálnej mzdy 858 eur. V súčasnosti je zákon v legislatívnom procese, pričom Tomáš by chcel presadiť jeho schválenie v Národnej rade SR spolu s ďalším balíkom zákonov do polovice novembra.

5. januára 2024 o 19:53 Čas čítania 0:47 Slovenská vláda plánuje zvýšiť minimálnu mzdu až na takmer 1 000 eur. Narásť by mali aj tieto príplatky Slovenská vláda plánuje zvýšiť minimálnu mzdu až na takmer 1 000 eur. Narásť by mali aj tieto príplatky
Domov
Zdieľať
Diskusia