Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR Eva Thonhauserová
27. augusta 2024 o 19:30
Čas čítania 0:39

V ruskej jadrovej elektrárni hrozí nukleárny incident. Situácia je podľa šéfa medzinárodnej jadrovej agentúry vážna

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Grossi upozornil, že elektráreň je mimoriadne zraniteľná, pretože nemá ochrannú kupolu.

  • Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi v utorok vyhlásil, že existuje riziko „nukleárneho incidentu“ v Kurskej jadrovej elektrárni a že situácia je vážna.
  • Uviedol to počas návštevy elektrárne, ktorá sa nachádza v ruskej Kurskej oblasti, kde už tri týždne vedú ofenzívu ukrajinské sily.
  • Ruské orgány od začiatku ukrajinskej ofenzívy tvrdia, že Kyjev sa opakovane pokúsil elektráreň zasiahnuť. Ukrajina sa k týmto obvineniam doteraz nevyjadrila.

Prečo je to dôležité: Riziko nukleárneho incidentu predstavuje vážnu hrozbu pre bezpečnosť, nielen v Kurskej oblasti, ale aj v širšom regióne.


Širší kontext: Grossi na tlačovej konferencii upozornil, že elektráreň je mimoriadne zraniteľná, pretože nemá ochrannú kupolu. Uviedol taktiež, že stále funguje v takmer normálnom režime, čo však znamená, že situácia v súvislosti s jej bezpečnosťou je ešte vážnejšia.


Ukrajinské sily začali 6. augusta nečakaný vpád do Kurskej oblasti. Odvtedy prenikli do vzdialenosti asi 30 kilometrov od Kurskej jadrovej elektrárne, jednej zo štyroch najväčších v Rusku.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež tieto správy:

27. augusta 2024 o 12:05 Čas čítania 0:38 Ukrajinci sa pokúšajú o prienik do Belgorodskej oblasti. 500 vojakov útočí na kontrolné stanovištia v ruských mestách (+ mapa) Ukrajinci sa pokúšajú o prienik do Belgorodskej oblasti. 500 vojakov útočí na kontrolné stanovištia v ruských mestách (+ mapa)
24. augusta 2024 o 12:38 Čas čítania 0:54 VIDEO: Zelenskyj posiela Putinovi tvrdý odkaz. Moskva vraj bude vedieť, čo je to odplata VIDEO: Zelenskyj posiela Putinovi tvrdý odkaz. Moskva vraj bude vedieť, čo je to odplata
17. augusta 2024 o 11:30 Čas čítania 1:12 Rusko sa pripravuje na „desaťročia“ trvajúce sankcie Západu. Očakávajú, že neskončia ani po uzavretí mieru Rusko sa pripravuje na „desaťročia“ trvajúce sankcie Západu. Očakávajú, že neskončia ani po uzavretí mieru

 

Domov
Zdieľať
Diskusia