Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
2. septembra 2024 o 9:44
Čas čítania 1:16

Vplyv krajnej pravice v Nemecku rastie. Prvýkrát po porážke nacizmu uspela v parlamentných voľbách radikálna strana AfD

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Viaceré politické strany považujú AfD za extrémistickú a nebezpečnú pre demokratické tradície Nemecka.

  • Alternatíva pre Nemecko (AfD) ako prvá krajne pravicová strana po porážke nacizmu v druhej svetovej vojne uspela v parlamentných voľbách v niektorej zo spolkových krajín Nemecka.
  • Podľa predbežných výsledkov volieb vyhrala v Durínsku a v susednom Sasku má len minimálnu stratu za úradujúcimi stredopravými kresťanskými demokratmi (CDU).
  • Nemecký kancelár Olaf Scholz (SPD) výsledky regionálnych volieb označil za „trpký“ výsledok pre svoju koalíciu a vyzval ostatné strany v oboch východonemeckých krajinách, aby vytvorili vlády bez „pravicových extrémistov“.

Citát: „Výsledky pre AfD v Sasku a Durínsku sú znepokojujúce. Naša krajina si na to nemôže a nesmie zvykať, AfD poškodzuje Nemecko. Oslabuje ekonomiku, rozdeľuje spoločnosť a ničí povesť našej krajiny,“ uviedol Scholz.

Širší kontext: Ďalšie veľké politické strany kategoricky vylúčili akúkoľvek spoluprácu s AfD a naďalej ju považujú za extrémistickú a nebezpečnú pre demokratické tradície Nemecka. Nacionalistická, protimigračná a k Rusku priateľská AfD strana však bude mať pravdepodobne dostatok kresiel v oboch spolkových krajinách na zablokovanie rozhodnutí vyžadujúcich si dvojtretinovú väčšinu, ako napríklad menovanie sudcov alebo najvyšších bezpečnostných predstaviteľov.

29. júla 2024 o 9:30 Čas čítania 4:40 Slovenky nám prezradili, čo najhoršie im babky vyviedli: Táni strčila mydlo do zadku, Rebeke ponúkla peniaze za rozchod s frajerom Slovenky nám prezradili, čo najhoršie im babky vyviedli: Táni strčila mydlo do zadku, Rebeke ponúkla peniaze za rozchod s frajerom

Nedeľné výsledky by preto mohli prinútiť vládu, aby bola prísnejšia voči prisťahovalectvu a zintenzívnila diskusiu o podpore pre Ukrajinu, čo boli hlavné témy v predvolebnej kampani.

Volebná účasť v Durínsku dosiahla 73,6 percenta voličov, v Sasku 74,4 percenta. Podľa predbežných výsledkov v Durínsku AfD získala 32,8 percenta hlasov, CDU 23,6 percenta, krajne ľavicová Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW) 15,8 percenta a Ľavica (Die Linke) 13,1 percenta.

To je významný pokles oproti roku 2019, keď Ľavica vyhrala so ziskom s 31 percentami. Sociálni demokrati (SPD) kancelára Scholza získali 6,1 percenta hlasov a ich koaliční partneri na celonemeckej úrovni, Zelení (3,2 percenta) a slobodní demokrati (FDP - 1,1 percenta), sa do parlamentu nedostali.

V Sasku po sčítaní všetkých hlasov získala CDU 31,9 percenta hlasov, AfD 30,6 percenta, BSW 11,8 percenta a SPD 7,3 percenta, Zelení 5,1 percenta a Ľavica (4,5 percenta) bude v krajinskom parlamente len vďaka dvom priamym mandátom.

Prečítaj si aj tieto články:

1. septembra 2024 o 17:31 Čas čítania 0:31 Rakúska lekárka nechala počas operácie svoju 13-ročnú dcéru vŕtať dieru do hlavy pacienta. Dieťa konalo podľa jej pokynov Rakúska lekárka nechala počas operácie svoju 13-ročnú dcéru vŕtať dieru do hlavy pacienta. Dieťa konalo podľa jej pokynov
1. septembra 2024 o 8:46 Čas čítania 0:26 V Tatrách došlo k hromadnej otrave turistov. Všetci sa napili horskej vody, ktorá im spôsobila silné zvracanie V Tatrách došlo k hromadnej otrave turistov. Všetci sa napili horskej vody, ktorá im spôsobila silné zvracanie
1. septembra 2024 o 8:17 Čas čítania 0:43 Zomrel známy americký raper a DJ Fatman Scoop. Zverejnili zábery, ako počas koncertu skolaboval na pódiu Zomrel známy americký raper a DJ Fatman Scoop. Zverejnili zábery, ako počas koncertu skolaboval na pódiu
NEMECKO, VOĽBY
Zdroj: Sebastian Kahnert/dpa via AP



Domov
Zdieľať
Diskusia