Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
6. septembra 2024 o 8:31
Čas čítania 0:52

Envirorezort ohlásil spustenie veľkej výzvy na Slovensku. Jedna obec môže dostať až trojmiliónovú dotáciu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Získať dotáciu bude podľa ministerstva životného prostredia jednoduchšie ako v minulosti.

  • Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) vo štvrtok ohlásil spustenie výzvy na odkanalizovanie oravských okresov Námestovo, Tvrdošín a Dolný Kubín.
  • Jedna obec môže získať dotáciu tri milióny eur, združenie obcí šesť miliónov.
  • Prefinancovať bude možné aj vypracovanie projektovej dokumentácie do výšky desiatich percent oprávnených nákladov.

Prečo je to dôležité: Na Orave existuje dlhodobý problém nedostatočnej vodárenskej infraštruktúry. Kanalizácia je kľúčová pre ochranu životného prostredia, zdravie ale aj komfort obyvateľov.

Citát:„Týmto začíname splácať dlh voči občanom žijúcim na celej Orave, ktorí v 21. storočí stále nemajú zabezpečené odvádzanie odpadových vôd prostredníctvom kanalizácie,“ poznamenal šéf envirorezortu.


Širší kontext: Žiadosti o dotácie na vybudovanie vodárenskej infraštruktúry môžu od pondelka 9. septembra podávať obce alebo záujmové združenia obcí. Podporia projekty budovania, rozšírenia alebo rekonštrukcie vodovodnej či kanalizačnej siete, čistiarne odpadových vôd, vodárenského zdroja aj realizáciu vodovodu a kanalizácie v jednej ryhe.

14. septembra 2024 o 18:30 Čas čítania 2:02 FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 € FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 €

Získať dotáciu bude podľa ministerstva životného prostredia jednoduchšie a bez zbytočných administratívnych úkonov. Generálny riaditeľ Environmentálneho fondu Marek Giba uviedol, že v niektorých prípadoch budú k žiadosti stačiť dve prílohy - stavebné povolenie a projektová dokumentácia.


V minulosti boli žiadosti vyradené z hodnotenia pre povinnosť predkladať zmluvy o budúcej prevádzke vodárenskej infraštruktúry už pri podaní žiadosti. „Po novom budú žiadatelia predkladať túto prílohu až pri uzatvorení zmluvy s Environmentálnym fondom, čo im poskytne dostatok času na jej uzatvorenie,“ vysvetlil Giba.

Domov
Zdieľať
Diskusia