Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
9. septembra 2024 o 11:32
Čas čítania 1:06

Celý svetový poriadok je ohrozený nevídaným spôsobom, varujú šéfovia globálnych tajných služieb

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Riaditelia tajných služieb tvrdia, že v súčasnosti sa ich úrady snažia narušiť sabotážnu kampaň Ruska v Európe.

  • Medzinárodný svetový poriadok je ohrozený spôsobom nevídaným od čias studenej vojny, varovali v sobotu riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns a šéf britskej spravodajskej služby MI6 Richard Moore.
  • V prvom spoločnom článku zverejnenom v denníku Financial Times napísali, že ich krajiny spoločne stoja proti „asertívnemu Rusku a agresívnej vojne (ruského prezidenta Vladimira) Putina na Ukrajine“.
  • Predvídali sme, že vojna na Ukrajine sa blíži a boli sme schopní varovať medzinárodné spoločenstvo, aby sme sa všetci mohli spojiť na obranu Ruskom napadnutej krajiny, uviedli riaditelia tajných služieb.

Prečo je to dôležité: Varovania signalizujú nielen pretrvávajúce riziká zo strany Ruska, ale aj narastajúcu globálnu hrozbu zo strany Číny. Stupňujúce sa celosvetové napätie môže mať vplyv na globálnu bezpečnosť a stabilitu.  

Citát: „Niet pochýb o tom, že medzinárodný svetový poriadok - vyvážený systém, ktorý viedol k relatívnemu mieru a stabilite a priniesol rastúcu životnú úroveň, príležitosti a prosperitu - je ohrozený spôsobom, aký sme nezažili od studenej vojny. Úspešný boj proti tomuto riziku je však základom nášho osobitného vzťahu,“ uviedli na záver spoločného článku. 


Širší kontext: Dvojica tvrdí, že v súčasnosti sa ich úrady spoločne snažia „narušiť bezohľadnú sabotážnu kampaň“ Ruska v Európe a prekaziť jeho „cynické využívanie technológií na šírenie lží a dezinformácií s cieľom vraziť medzi nás kliny“.


Pre CIA a MI6 je vzostup Číny hlavnou spravodajskou a geopolitickou výzvou 21. storočia, napísali Burns a Moore s tým, že pre tento účel zmenili aj organizáciu ich služieb. Prioritou ich partnerstva zostáva boj proti terorizmu a opätovnej hrozbe zo strany organizácie Islamský štát. Zameriavajú sa aj na zníženie eskalácie vo vojne medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež tieto články: 

2. septembra 2024 o 13:30 Čas čítania 0:45 Poľsko zvažuje zostreľovať rakety nad Ukrajinou smerujúce na ich územie, vyhlásil minister zahraničia Poľsko zvažuje zostreľovať rakety nad Ukrajinou smerujúce na ich územie, vyhlásil minister zahraničia
30. augusta 2024 o 8:30 Čas čítania 0:55 Slovensko zdôraznilo, že Ukrajine posielame iba nesmrtiacu vojenskú pomoc. Vláda chystá ďalšie stretnutie, tentokrát na Ukrajine Slovensko zdôraznilo, že Ukrajine posielame iba nesmrtiacu vojenskú pomoc. Vláda chystá ďalšie stretnutie, tentokrát na Ukrajine
17. augusta 2024 o 11:30 Čas čítania 1:12 Rusko sa pripravuje na „desaťročia“ trvajúce sankcie Západu. Očakávajú, že neskončia ani po uzavretí mieru Rusko sa pripravuje na „desaťročia“ trvajúce sankcie Západu. Očakávajú, že neskončia ani po uzavretí mieru
Domov
Zdieľať
Diskusia