Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
2. septembra 2024 o 13:30
Čas čítania 0:45

Poľsko zvažuje zostreľovať rakety nad Ukrajinou smerujúce na ich územie, vyhlásil minister zahraničia

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski tvrdí, že ide o ústavnú povinnosť.

  • Poľsko je povinné zostreľovať ruské rakety nad Ukrajinou skôr, ako vstúpia do jeho vzdušného priestoru, vyhlásil v pondelok tamojší minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski.
  • Šéf rezortu zahraničia pre denník The Financial Times povedal, že Varšava musí zabezpečiť pre svojich občanov bezpečnosť napriek obavám o zatiahnutie Severoatlantickej aliancie (NATO) do rusko-ukrajinského konfliktu.

Citát: „Členstvo v NATO neprevyšuje zodpovednosť každej krajiny za ochranu vlastného vzdušného priestoru - je to naša ústavná povinnosť. Keď už prekročia náš vzdušný priestor, riziko, že ich trosky niekoho zrania, je značné,“ ozrejmil poľský minister zahraničných vecí a spresnil, že podľa jeho názoru by mali byť rakety smerujúce na poľské územie zostrelené ešte nad územím Ukrajiny.

Širší kontext: Operačné velenie ozbrojených síl 26. augusta oznámilo, že počas masového ruského útoku na Ukrajinu došlo pravdepodobne k použitiu dronu. Po prelete približne 25 kilometrov nad Poľskom zmizol z radarov. Pátranie po objekte naďalej pokračuje v juhovýchodnej časti krajiny.

9. septembra 2024 o 14:30 Čas čítania 5:21 Allia Roza je bývalá ruská sex špiónka: Už ako 18-ročná bola vycvičená na sexšpionáž. Ženám dnes radí, ako zviesť akéhokoľvek muža Allia Roza je bývalá ruská sex špiónka: Už ako 18-ročná bola vycvičená na sexšpionáž. Ženám dnes radí, ako zviesť akéhokoľvek muža

Úrady ešte v ten deň uviedli, že ozbrojené sily mohli objekt zostreliť, ale platné predpisy vyžadujú vizuálne rozpoznanie objektu. Poľský premiér Donald Tusk neskôr uviedol, že je pripravený ich zmeniť, ak by to bolo potrebné.

Prečítaj si aj tieto články:

26. augusta 2024 o 14:30 Čas čítania 0:37 Do vzdušného priestoru Poľska vletel neidentifikovaný objekt. Zrejme súvisí s masívnym útokom Ruska na Ukrajinu Do vzdušného priestoru Poľska vletel neidentifikovaný objekt. Zrejme súvisí s masívnym útokom Ruska na Ukrajinu
28. augusta 2024 o 9:09 Čas čítania 0:52 Mladý Rus mimoriadne kruto znásilnil a zabil dôchodkyňu. Putin muža omilostil teraz aj v minulosti a poslal ho na front Mladý Rus mimoriadne kruto znásilnil a zabil dôchodkyňu. Putin muža omilostil teraz aj v minulosti a poslal ho na front
28. augusta 2024 o 7:57 Čas čítania 1:16 Rusko hrozí treťou svetovou vojnou a varuje Spojené štáty. Lavrov Západu odkazuje, že si koleduje o problémy Rusko hrozí treťou svetovou vojnou a varuje Spojené štáty. Lavrov Západu odkazuje, že si koleduje o problémy
Protilietadlový raketový systém Buk-2M ruskej armády.
Protilietadlový raketový systém Buk-2M ruskej armády. Zdroj: Russian Defense Ministry Press Service via AP
Domov
Zdieľať
Diskusia