Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
17. augusta 2024 o 11:30
Čas čítania 1:12

Rusko sa pripravuje na „desaťročia“ trvajúce sankcie Západu. Očakávajú, že neskončia ani po uzavretí mieru

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Napriek sankciám vzrástla ruská ekonomika o 4,7 percenta v prvom polroku roku 2024.

  • Ekonomický expert ruského ministerstva Dimitrij Biričevskij tvrdí, že sankcie Západu uvalené na Rusko zostanú v platnosti celé desaťročia. Nezmení sa to podľa neho ani v prípade, že dôjde k mierovému urovnaniu situácie na Ukrajine.
  • Biričevskij diskutoval na fóre v Moskve. Diskusia s názvom „Sankcie proti Rusku - vpred a donekonečna“ je súčasťou širších rozhovorov o tom, či by sa krajina mala usilovať o zmiernenie sankcií alebo ich prijať ako dlhodobú realitu a nájsť spôsob, ako ich obísť.
  • Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že v rámci podmienok pre mier žiada aj zrušenie všetkých sankcií uvalených na Rusko.

Prečo je to dôležité: Rusko napadlo Ukrajinu pred viac ako 2 a pol rokmi. Sankcie uvalené na Rusko majú za cieľ ekonomicky oslabiť krajinu, obmedziť jej schopnosť financovať vojnu. Taktiež majú zvýšiť vnútorný tlak na ruskú vládu. Západ podporuje Ukrajinu a snaží sa donútiť Rusko k ukončeniu vojenskej invázie.

Citát: „Toto je príbeh na nadchádzajúce desaťročia. Bez ohľadu na vývoj a výsledky mierového urovnania s Ukrajinou ide v skutočnosti len o zámienku,“ tvrdí Biričevskij.


Širší kontext: Rusko sa po invázii na Ukrajinu vo februári 2022 stalo krajinou s najväčším počtom sankcií zo strany Západu, čím predbehlo aj Irán či Severnú Kóreu. Napriek tlaku ruská ekonomika v prvom polroku tohto roka vzrástla o 4,7 percenta.

14. septembra 2024 o 18:30 Čas čítania 2:02 FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 € FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 €

Biričevskij ale vyhlásil, že sankcie priniesli aj určité výhody, pretože prinútili Rusko reštrukturalizovať svoje hospodárstvo a vyrábať viac tovaru s pridanou hodnotou, ktorý sa predtým dovážal zo západných krajín. Podľa neho však „špirála sankcií“ bude aj naďalej spôsobovať problémy, pretože regulačné orgány Západu sa zameriavajú na odvetvia, ktoré doposiaľ neboli sankcionované.


Moskva si vymieňa informácie o stratégiách s ďalšími sankcionovanými krajinami, ako sú Irán, Severná Kórea či Venezuela, s cieľom vytvoriť medzinárodnú „protisankčnú“ koalíciu, ktorá bude spoločne odolávať tlaku západných krajín, dodal Biričevskij.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež:

16. augusta 2024 o 12:15 Čas čítania 0:54 „Svet je na pokraji tretej svetovej vojny,“ tvrdí ruský poslanec. Rozhorčuje sa nad tým, že Ukrajina prenikla na ruské územie „Svet je na pokraji tretej svetovej vojny,“ tvrdí ruský poslanec. Rozhorčuje sa nad tým, že Ukrajina prenikla na ruské územie
14. augusta 2024 o 8:15 Čas čítania 0:39 V ďalšej ruskej oblasti vyhlásili výnimočný stav. Ukrajinci v Rusku naďalej vedú intenzívne boje V ďalšej ruskej oblasti vyhlásili výnimočný stav. Ukrajinci v Rusku naďalej vedú intenzívne boje
14. augusta 2024 o 9:00 Čas čítania 0:52 Európska únia poslala Ukrajine miliardy eur. Krajina z nich má vyplatiť obyvateľom mzdy či dôchodky Európska únia poslala Ukrajine miliardy eur. Krajina z nich má vyplatiť obyvateľom mzdy či dôchodky
Domov
Zdieľať
Diskusia