Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
10. septembra 2024 o 20:29
Čas čítania 0:33

Pozor na nebezpečnú kozmetiku: Úrad verejného zdravotníctva SR zverejnil produkty, ktorým by si sa mal vyhnúť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Výrobky sa môžu vyskytovať aj na Slovensku.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov. Do systému Safety Gate Rapex - systému Európskej únie na rýchlu výmenu informácií o nebezpečných nepotravinových výrobkoch ich nahlásili kontrolné orgány v Taliansku, Nemecku, Českej republike, Maďarsku a vo Francúzsku.


Výrobky sa môžu vyskytovať aj na Slovensku, upozornil ÚVZ. Databáza výrobkov hlásených do systému Safety Gate/RAPEX je dostupná aj na webovej stránke Európskej komisie.

Takmer všetky výrobky obsahujú látku Butylphenyl Methylpropional. Tá je charakteristická tým, že má príjemnú vôňu a v minulosti sa používala ako vonná zložka do parfumov a ďalších kozmetických prípravkov. Od 1. 3. 2022 je butylfenyl metylpropional na našom trhu zakázaný.

Problémová bola aj látka Hydroquinone methylether, ktorá je určená na profesionálne použitie. Jeden z produktov obsahoval nepovolenú koncentráciu peroxidu vodíka, ktorá môže spôsobiť podráždenie pokožky a je škodlivý pri požití. Celý zoznam si pozrieš na tomto odkaze.

ÚVZ SRÚVZ SRÚVZ SRÚVZ SR
Zobraziť galériu
(12)
Domov
Zdieľať
Diskusia