Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Eva Thonhauserová
včera 26. septembra 2024 o 13:23
Čas čítania 0:48

Chcú zrušiť predčasné dôchodky: Obchodníkom sa nepáči hospodárenie vlády, prichádzajú s obrovskou kritikou

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Viaceré navrhované konsolidačné opatrenia sa priamo dotknú aj podnikateľského sektora.

  • Konsolidácia verejných financií je potrebná, no vláda ide brať peniaze od tých, ktorí štátu zabezpečujú prostriedky vo forme daní, odvodov a poplatkov. Sama však opatrne pristupuje k úsporám pri vlastných výdavkoch. Na sociálnej sieti na to upozornil predseda ekonomického výboru Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Ladislav Vaškovič.
  • Jedným z opatrení, ktoré by pomohli podnikateľom aj verejným financiám, je podľa neho zrušenie možnosti predčasného odchodu do dôchodku.
  • To, že štát dlhodobo hospodári zle, podľa SOPK dokazuje už 23 rokov každoročne rastúci deficit verejných financií. Konsolidačné opatrenia je preto nutné prijať.

Citát:„Ale natískajú sa otázky, prečo vláda so svojimi riešeniami prichádza až teraz? Prečo ich neprediskutovala s odbornou verejnosťou a hlavne, prečo tak opatrne pristupuje k úsporám pri vlastných výdavkoch?“ pýta sa Vaškovič.

Prečo je to dôležité: Upozornenia SOPK naznačujú, že vládne opatrenia môžu nespravodlivo zaťažovať podnikateľov, ktorí už teraz významne prispievajú do štátneho rozpočtu.


Širší kontext: Viaceré navrhované opatrenia sa priamo dotknú aj podnikateľského sektora. No za túto zvýšenú záťaž podnikatelia dostanú podľa SOPK neadekvátne málo. „A pritom mnohé z opatrení, ktoré by im pomohli pri podnikaní, by súčasne mali aj pozitívny účinok na zníženie výdavkov verejných financií. Stačí napríklad spomenúť čo najrýchlejšie zrušenie možnosti odchodu do predčasného dôchodku,“ skonštatoval Vaškovič.

Domov
Zdieľať
Diskusia