Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
dnes 4. októbra 2024 o 17:46
Čas čítania 1:20

Bol neslávne známym sídlom mafie. Rozhodnutie o ikonickom hoteli Kyjev by mohlo padnúť už čoskoro

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Hotel je zatvorený už 13 rokov.

Rozhodnutie o tom, či bude bývalý hotel Kyjev spolu s obchodným domom (OD) Prior v Bratislave vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku (NKP), by mohlo padnúť do konca roka 2024, prípadne do začiatku roka 2025.

Developer sa voči rozhodnutiu pamiatkarov odvolal v polovici júna 2023. Zároveň budovu otvára po čase verejnosti, bude totiž súčasťou podujatia Biela noc. „Ministerstvo kultúry SR vo veci podaného odvolania voči rozhodnutiu Pamiatkového úradu ešte nevydalo rozhodnutie o odvolaní,“ povedala hovorkyňa rezortu kultúry Petra Bačinská. 

Bývalý hotel Kyjev v centre Bratislavy, v ktorom sa v 90. rokoch stretávali mafiáni, je zatvorený od roku 2011.

Hotel Kyjev a optická ilúzia na jeho fasáde.
Hotel Kyjev a optická ilúzia na jeho fasáde. Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Developer uviedol, že k obhliadke doteraz nedošlo

Na otázku, aké kroky ministerstvo v tejto veci od vlaňajšieho júna zrealizovalo, prípadne, či vykonalo obhliadku predmetných priestorov, poznamenala, že v uvedenej veci je naďalej vedené správne konanie. „K jednotlivým čiastkovým krokom sa rezort kultúry nebude vyjadrovať,“ podotkla Bačinská. Podľa vyjadrení developera totiž k obhliadke priestorov, o ktorých má ministerstvo rozhodnúť, doteraz nedošlo.


To, že na rozhodnutie sa stále čaká, potvrdil pre TASR aj developer, spoločnosť Lordship. Stav ho mrzí, opätovne deklaruje pripravenosť na spoluprácu. „Úradom sme sa po podaní odvolania snažili poskytnúť maximálnu súčinnosť. Naše výzvy sú však ignorované. Už viac ako 15 mesiacov stojí vec na mŕtvom bode,“ skonštatoval developer.


Spoločnosť Lordship opätovne pripomenula, že nečinnosť ministerstva jej spôsobuje narastajúce materiálne škody a brzdí obnovu objektu. Už v minulosti sa developer vyjadril, že rozhodnutie pamiatkarov z mája 2023 proces prípravy obnovy budovy zastavilo a pravdepodobne povedie k jej ďalšiemu chátraniu.

Čo hovorí rezort kultúry? 

Rezort kultúry však hotel Kyjev za chátrajúcu stavbu „určite nepovažuje“, keďže budova má zachované všetky výplne okenných aj dverných otvorov a objekt je uzatvorený i chránený.

3. októbra 2024 o 16:30 Čas čítania 1:17 KOMENTÁR: Zastrašovanie ľudí v nočných podnikoch bude pokračovať. Drogy na tácke by však kukláči mali hľadať na iných miestach KOMENTÁR: Zastrašovanie ľudí v nočných podnikoch bude pokračovať. Drogy na tácke by však kukláči mali hľadať na iných miestach

Developer zároveň deklaruje pripravenosť investovať a začať s obnovou hneď, „ako príslušné úrady uvoľnia cestu k začiatku rekonštrukcie.“ Je presvedčený, že to je vo verejnom záujme. Dlhodobo ubezpečuje, že súčasné plány nepočítajú so žiadnou demoláciou budovy ani výraznou zmenou vzhľadu budovy. Deklaruje citlivú rekonštrukciu budovy i revitalizáciu okolia.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež: 

5. novembra 2023 o 12:49 Čas čítania 1:13 Stretávala sa tu mafia. Developer prezradil, aké má plány s ikonou Bratislavy Stretávala sa tu mafia. Developer prezradil, aké má plány s ikonou Bratislavy
1. augusta 2023 o 9:30 Čas čítania 5:12 Mafiánske budovy v Bratislave. Na týchto miestach v 90. rokoch znásilňovalo a vraždilo slovenské podsvetie Mafiánske budovy v Bratislave. Na týchto miestach v 90. rokoch znásilňovalo a vraždilo slovenské podsvetie
8. júna 2019 o 12:07 Čas čítania 5:53 V hoteli Kyjev znásilňoval ženy a smial sa Černákovi, ktorý ho chcel zastreliť. Mafián Tuti Daniš bol postrachom Bratislavy V hoteli Kyjev znásilňoval ženy a smial sa Černákovi, ktorý ho chcel zastreliť. Mafián Tuti Daniš bol postrachom Bratislavy
Domov
Zdieľať
Diskusia